Podjelom edukativnih slikovnica mališanima Dječjeg vrtića „Maslačak“ u Pakracu danas je započelo provođenje projekta „Naučimo brinuti o okolišu“ vrijednog više od 385.000 kuna kojeg u 85 postotnom iznosu sufinancira Europska unija sredstvima Kohezijskog fonda, a Grad Pakrac koji je nositelj projekta u suradnji s Gradom Lipikom provodit će aktivnosti na području oba grada nizom edukativnih  i informativnih sadržaja o održivom gospodarenju otpadom kojima se planira obuhvatiti sve dobne skupine.

Prva u nizu aktivnosti je podjela slikovnica „Dječji priručnik za održivi razvoj-prepoznavanje i razvrstavanje otpada“ koji je izradila Udruga za održivi razvoj Hrvatske, a koje su danas vrtićancima u matičnom pakračkom vrtiću podijelili pakrački dogradonačelnik Marijan Širac te Sonja Hlebar, predstavnica Udruge za održivi razvoj Hrvatske. Priručnik se sastoji od interaktivnih zadataka i priča kako bi djeca na zabavan način naučila kako i zašto odvajati otpad te kako ga kreativno iskoristiti za izradu igračaka. Uz matični te područne vrtiće u Prekopakri i Kalvariji, slikovnice su dobili i mališani u lipičkom matičnom vrtiću koje je podijelio lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar. Predstavnici projekta sutra će obići i područne vrtiće u Donjoj Obriježi, Badljevini i Poljani gdje će vrtićanci isto dobiti svoj primjerak, a tijekom projekta u vrtićima i osnovnim školama distribuirat će se 700 primjeraka priručnika od kojih će dio ostati u njihovim knjižnicama.

Sljedeće planirane aktivnosti koje su obuhvaćene kroz 20 mjeseci trajanja projekta su razne radionice za djecu i umirovljenike, interaktivne prezentacije, prikazivanje igrokaza na temu održivog gospodarenja otpadom, izrada dvije aplikacije, računalne igre za pametne telefone kao i održavanje javnih tribina.