banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Na ocjenjivanju voćnih rakija što je proteklog vikenda po jedanaesti put održano na siračkoj manifestaciji „Dani rakija i šljiva“ medaljama su nagrađeni i proizvođači s našeg područja: Damir Špančić, Berti Erjavec i Željko Szarvaš iz Filipovca.

Damir Špančić je dobio srebrnu medalju za rakiju od jabuke, lanjskog roda koja je pečena u ožujku ovog proljeća. Upravo taj veliki raspon sazrijevanja koma je njegova specifičnost. Kom je dva puta prepecan i na kraju je imao jakosti od oko 17 gradi.

Jabuke uzgaja sam, dio u obiteljskom voćnjaku pored Pakre, dio na svom imanju iznad Prekopakre. Proizvodnju jabuka pomalo povećava jer je lani zasadio 27 novih stabala modernih sorti. Godišnje ispeče oko 40 litara, a dio koristi kao podlogu za izradu različitih voćnih likera poput višnjevače, orahovače i slično i kaže da se to pokazalo kao odlično rješenje.

Na ocjenjivanju u Siraču sudjeluje treću godinu, a i prethodnih je dobivao medalje: lani također srebrnu za jabukovaču pečenje 2016.,  brončanu za višnjevac iz 2017. te jabukovaču iz 2017., a preklani brončanu za rakiju od krušaka.

Beri Erjavec, kojemu je to također treće sudjelovanje, ove godine dobio je zlatnu medalju za šljivovicu, čime je kompletirao siračke medalje jer je prethodne dvije godine dobio srebrnu za jabukovaču i brončanu za krušku. Rakiju je ispekao od ovogodišnjeg roda. Htio je na ocjenjivanje dati lanjsku, ali nije uspio naći dovoljne količine jer je potrebno minimalno litra i pol pa u šali  kaže da će za iduću godinu tri litre „sakriti“ od sebe i društva.

I on voće za rakiju sam uzgaja u voćnjaku pored obiteljske kuće na početku Prekopakre. Radi toga iz Zagreba, gdje radi kao fizičar u Institutu za fiziku, dolazi svakog vikenda.

Obojica su sami rakije i pekli, a znanje kako o voćarstvu, tako i po pitanju proizvodnje rakije, usvajali su od očeva, naravno, uz nešto svog dodavanja. Berti je lanjsku rakiju pekao od pučenih šljiva, što je možda specifičnost u odnosu na ostale proizvođače. Obojica kažu da voće špricaju samo uljem, jednom godišnje. Kod sazrijevanja koma ne koriste nikakvu kemiju niti šećer. Rakiju neko vrijeme drže u drvenim bačvama, a kada procjene da je dobilo dovoljno dobru boju, preliju je u staklene boce.

Što se tiče ocjenjivanja, njima je to samo zabava, a žao im je što se više proizvođača iz našeg kraja ne uključuje u ovu siračku manifestaciju za koju Berti kaže da je iz godine u godinu sve bolja.

S našeg područja je rakiju na ocjenjivanje još dao i Željko Szarvaš iz Filipovca i dobio je srebrnu medalju za višnjevac, odnosno zlatnu za  šljivovicu.

Na ocjenjivanju je bilo 25 uzoraka. Ocjenjivački sud su činile stručnjakinje s Tehnološkog fakulteta iz Zagreba, a bodovali su se boja, bistroća, miris i okus.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić