banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Što se u Pakracu i Lipiku radilo u kolovozu prije 20 godina? Što su bile aktualne teme? Što se pisalo tada u „sezoni kiselih krastavaca“? Listajući stare brojeve Pakračkog lista iz 1998. godine dobili smo dojam da se u Pakracu i Lipiku puno toga više događalo. Bila su to vremena s drugačijim problemima i temama. Ovim kratkim dokumentarnim zapisom želimo pokušati približiti što su naši sugrađani u to vrijeme čitali i s kakvim se problemima borili.

Ujedno, neka ovaj presjek događanja iz tog doba bude i uvod u našu novu rubriku „Retrovizor“ koja će krenuti s početkom rujna, a kroz koju ćemo vas podsjetiti što je i kako pisao Pakrački list u vrijeme Domovinskog rata, poslijeratne obnove pa sve do današnjih dana.

Kolovoz 1998:

Naslovnica 100. broja Pakračkog lista bila je posvećena članovima prekopakranskog KUD-a „Seljačka sloga“ odnosno njihovom šestodnevom boravku  početkom kolovoza u Edinburghu u Škotskoj gdje su nastupili na Svjetskom festivalu glazbe i drame, jednom od najvećih i najpoznatijih manifestacija te vrste u svijetu kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Osim nastupa na ulicama Edinburgha, Prekopakrani su nastupili i na otvaranju vijećnice Europskog parlamenta mladih te gostovali u domu lorda Dundeeja.

Broj obiteljskih kuća i etažnih stanova koji su ušli te godine u program obnove na pakračkom i lipičkom području je veći za 36 od planiranog. Razlog povećanja bilo je u činjenici što je na obnovu 450 planiranih objekata utrošeno manje sredstava od očekivanog jer su vlasnici četvrte kategorije čekajući obnovu od države nešto sami radili i tako smanjili troškove.

Zbog sušnog razdoblja u Pakracu i Lipiku otežana opskrba vodom. Prvih deset dana kolovoza, u vodozahvatu magistralnog vodovoda u Šumetlici, dotok vode je smanjen na 15 litara u sekundi što je bilo znatno smanjenje u odnosu na 35 litara koliko je bilo u srpnju te godine.

Na Matkovcu počela izgradnja akumulacije vodotoka u predjelu Zidnica kod Matkovca u sklopu budućeg sportsko-rekreacijskog centra Pakraca. Najavljeni su radovi na dva sportska jezera koja će se napajati iz izvora Pakurnica.

U intervjuu Stjepan Horvat, tadašnji gradonačelnik Lipika, ističe nezadovoljstvo što od završetka rata u obnovu turističkih sadržaja i građevina Lipika nije ništa uložilo.

Velečasni Josip Firšt postao je novi lipički župnik.

U rodilištu pakračke Opće županijske bolnice u prva dva mjeseca rada nakon ponovnog otvaranja, rođeno je 78 beba, čime su prema broju novorođenčadi dostigli prijeratni mjesečni prosjek. U pripremi su i tečajevi za trudnice i očeve koji žele prisustvovati porodu, a rodilište je postalo kandidat za međunarodni status „Bolnica prijatelj djece“.

U Badljevini radi svinjogojsko-stočarska udruga koja ima 10 članova i jedina je na području županije.

U Srednjoj školi Pakrac ponovno loši upisni rezultati za trogodišnja zanimanja; za zvanje tesara nije se javio niti jedan učenik, po četiri učenika su se javila za zanimanja krojač i zidar i šestero za soboslikara.

U Donjoj Obriježi nastavljena izgradnja područne osnovne škole koja je, prema riječima tadašnjeg ravnatelja Željka Houre, trebala biti završena do kraja te godine.

Gradila se i sportska dvorana u Pakracu, a istovremeno ugovoreni radovi na pakračkom gradskom stadionu nisu završeni te je „Hajduk“ na ovom objektu zaigrao tek iduće proljeće.

Na svjetskom prvenstvu za žene u lovu ribe udicom na plovak koje je održano u Italiji, nastupila je i Pakračanka Vesna Radanović, hrvatska reprezentativka i članica SRD „Pakrac“.

Pioniri „Hajduka“ i juniori „Lipika“ u prva tri kola postigli po tri pobjede.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić