banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Danas kreću prve isplate preplaćenog poreza na dohodak, a temeljem godišnjeg obračuna za 2017. godinu na račune 873 poreznih obveznika s područja Pakraca bit će uplaćeno 1.097.423,34 kuna, dok će s druge strane 165 obveznika morati nadoplatiti 243.690,24 kune.

Iako mnogi obveznici očekuju da će porezna rješenja biti ista kao i prošle godine – varaju se.

Kao što znamo, kod godišnjeg obračuna poreza na dohodak već treću godinu važi poseban postupak utvrđivanja poreza, što znači da ako ostvarujete prihode od poslodavaca (plaće, honorari), niste trebali samostalno podnositi poreznu prijavu. To znači da je izračun koji pokazuje imate li obvezu prema državi ili pravo na povrat poreza napravila sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka.

O tome hoćete li dobiti povrat poreza ili ga pak morati platiti doznali ste kroz privremeno porezno rješenje koje je na vašu adresu trebalo stići do 30. lipnja. Na isto ste imali i pravo žalbe s rokom do 31. srpnja. Ukoliko niste dobili ništa onda ste s državom najvjerojatnije poravnati i od povrata ili doplate nema ništa.

Ovo uzmite s malom rezervom, jer je nekih stotinjak rješenja vraćeno s terena nakon dva neuspjela pokušaja uručenja pa ukoliko svojim izračunom držite da ste ga trebali dobiti uputite se u „poreznu“ i tamo ga osobno preuzmite. Rješenja nisu slana niti onima s tzv. neekonomičnim iznosima (povrati do 15 kuna).

Ono što će se ustvari većini dogoditi i što će se s obzirom na porezne reforme događati u budućnosti je sljedeće: za sve one koji nemaju dodatnih prihoda i rade samo osnovni posao povrata poreza vjerojatno neće biti, sve pod pretpostavkom da je poslodavac tijekom godine sva porezna davanja ispravno izračunao i uplatio.

Zašto su isplate u odnosu na ranije godine u velikoj mjeri smanjene ili ih uopće nema? Jedan od glavnih razlog je što je ukinuto Područje posebne državne skrbi odnosno uvećan je osobni odbitak s tog osnova što je posljedično smanjilo povrate. Sada za područje cijele Hrvatske vrijedi jedinstveni osobni odbitak 3800 kuna.

Napomenimo i to da se na ovogodišnju poreznu prijavu ne odnose izmjene koje su stupile na snagu početkom 2018. Riječ je o promjenama koje se odnose na uzdržavane članove uže obitelji i na pojedine neoporezive primitke (troškovi smještaja i prehrane radnika, korištenje privatnog automobila u službene svrhe i dr.).

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić