Svijet graševine u Spahijskom podrumu, uz Centar kompetentnosti u poljoprivredi Poljoprivredno-prehrambene škole, Požeške bolte i Terme Lipik, četiri su velika projekta u Požeško - slavonskoj županiji za koje su osigurana sredstva u iznosu od  164,5 milijuna kuna, a koji raspolažu važećim građevinskim dozvolama te imaju spremnu svu projektnu dokumentaciju.

Dio je to Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema koji su 20. srpnja u Vinkovcima, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, brojnih ministara te predstavnika regionalnih i lokalnih jedinica samouprave, potpisali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede te pet slavonskih županija, a kroz njega su osigurana sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za njihovu pripremu.

Projekt Svijet Graševine je kulturno – turistički projekt ukupne vrijednosti 36 milijuna kuna koji povezuje gradove Pakrac, Pleternicu i Kutjevo zajedničkom poveznicom vina pri čemu će svaki grad razvijati i brendirati svoje kulturno naslijeđe. Pakračka sastavnica projekta koja se odnosi na rekonstrukciju Spahijskog podruma iznosi oko 15 milijuna kuna pri čemu će se u prizemlju te na prvom katu nalaziti gradska knjižnica, a u podrumskom dijelu ispostava Svijeta graševine, izložbeni prostori te ugostiteljski sadržaji.

Povodom potpisivanja Razvojnog sporazuma i najave natječaja do kraja godine, u srijedu, 18. srpnja u Pakracu je održan sastanak projektnih partnera – predstavnika Grada Pakraca na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević te Grada Pleternice na čelu s gradonačelnicom Antonijom Jozić. Na sastanku je Senka Horvat ispred Javne ustanove  - regionalnog koordinatora Požeško – slavonske županije istaknula sve bitne odrednice Razvojnog sporazuma te prenijela informacije vezane uz budući natječaj kojima regionalni koordinatori trenutno raspolažu. Raspisivanje natječaja se očekuje do kraja tekuće godine, a početak provedbe projekta tijekom 2019. godine.

Potpisan i Ugovor za Dječji vrtić Maslačak

Uz potpisivanje Razvojnog sporazuma, u Vinkovcima su potpisani i različiti ugovori za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće. Tako su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević potpisale ugovor za sufinanciranje Projekta ulaganja u objekte dječjih vrtića prema Programu podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima ukupne vrijednosti 749.520,00 kuna. Sredstva su predviđena za ulaganja (radovi i opremanje) u matični vrtić u Pakracu (544.050 kuna) te područni vrtić u Prekopakri (205.470 kuna) gdje bi od travnja iduće godine naši najmlađi sugrađani trebali svoje vrtićke dane provoditi u puno ugodnijem i kvalitetnijem okruženju.