Urs Weber bio je član Volonterskog projekta Pakrac i radio je na socijalnoj obnovi Pakraca kada je život završio tragično, radeći na uklanjaju ruševine današnjeg Muzeja grada Pakraca. Na ovaj način još jednom želimo iskazati svoju zahvalnost za nesebičan volonterski rad mladog čovjeka, istaknula je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja na početku svečanosti otkrivanja spomen ploče tada 24 - godišnjem volonteru i studentu teologije iz Švicarske koji je bio prva žrtva obnove razrušenog Pakraca.

O mladom Ursu koji je došao s velikom grupom švicarskih volontera početkom srpnja 1994. godine govorio je Goran Božičević, predstavnik Miramida centra iz Grožnjana i bivši voditelj Volonterskog projekta Pakrac, rekavši kako je Urs taj tragični ponedjeljak 25. srpnja radio na čišćenju gornje etaže i propao kroz oštećenu ploču te zadobivši ozljede glave nakon nekoliko dana i preminuo. Nakon njegove smrti Pakrac i cijeli Volonterski projekt, umjesto opravdano tužnih i ljutih roditelja, dobili su prijatelje koji su nastavili pomagati ovom gradu. Tom prilikom pročitao je i dirljivo pismo njegovog oca Petera koji je istaknuo sreću što Urs nije zaboravljen u Pakracu zahvalivši se predstavnicima Grada Pakraca i inicijatorima ove, njemu kao roditelju, velike časti.

Vesna Teršelić, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, rekla je kako je Urs simbol volonterstva u Hrvatskoj i svijetu te njegovo nasljeđe i ono što nas obvezuje jest da u solidarnosti pružamo ruke jedni drugima i u nadi gradimo mir tamo gdje su srušeni odnosi.

Jedan od inicijatora postavljanja spomen ploče bio je i Dragan Marin, pakrački gradski vijećnik, rekavši kako je Urs svojom žrtvom obilježio vrijeme događanja u Pakracu, a ova spomen ploča je sjećanje na sve volontere koji su radili na materijalnoj, ali i duhovnoj obnovi grada.

Otkrivanju je prisustvovao i pakrački dogradonačelnik Marijan Širac zahvalivši se svima koji su inicirali da se i na ovaj način zahvale mladom čovjeku koji je imao hrabrosti i ljubavi doći u njemu potpuno nepoznatu sredinu i dati svoju najveću žrtvu.

Svečanost otkrivanja spomen ploče bila je dio događanja Međunarodnog volonterskog kampa koji je jučer započeo u Pakracu i traje do 8. srpnja, a koji je i ove godine okupio dvadesetak volontera iz Malezije, Makedonije, Grčke, Nizozemske i Hrvatske.

Nakon svečanosti održan je i okrugli stol na temu volonterstva što je dio aktivnosti projekta „Unaprjeđenje kapaciteta ženskih organizacija za učinkovit menadžment volontera“ koji je financijski podržalo Europsko socijalno vijeće, a provode organizacije SOS RIJEKA - Centar za nenasilje i ljudska prava i partnerske organizacije Centar za žene žrtve rata „ROSA“ Zagreb, NIT Korenica i OCD DELFIN Pakrac.