banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Odvjetnik Danilo Gregović otvara u Zagrebu Muzej ratne fotografije “Image of War” piše 2. srpnja Jutarnji list. Pripreme za ovaj privatni muzej u centru Zagreba u punom su jeku.

Danilo Gregović, piše u njegovoj biografiji, odvjetnik je, bio je i sudac, šef kabineta prvog hrvatskog ministra vanjskih poslova, a neko vrijeme i kolumnist Globusa. Gregovićev sin Marko pokrenuo je i crowdfunding kampanju i u samo petnaest dana prikupljeno je više od pedeset tisuća kuna kojima će se financirati prva izložba novog muzeja, o ratu. Kustosica je prve izložbe koja će biti posvećena ratu devedesetih Sandra Vitaljić. Izložit će se fotografije kako proslavljenih autora tako rat snimljen iz perspektive pojedinaca, koje su sakupljali preko društvenih mreža.

“Za suradnju sa Sandrom Vitaljić, fotografkinjom i teoretičarkom, odlučio sam se nakon što sam pročitao knjigu ‘Rat slikama - suvremena ratna fotografija’ koja je ujedno i njezin doktorski rad”, kaže Gregović za Jutarnji list i nastavlja: “Vjerujem da ovakvi muzeji mogu pridonijeti osvješćivanju svih negativnih posljedica koje nosi rat. To je neka vrsta antiratne kampanje, rat prikazan iz rakursa žrtve, a žrtva je uvijek jednako pogođena, bez obzira je li žrtva pravednog ili nepravednog rata…“

Kakve to veze ima s Pakracem?

Cjelokupni tekst u tiskanom i portal izdanju popraćen je kao prvom fotografijom nedavno preminulog fotoreportera Tonija Hnojčika, snimljene u jesen 1991. godine na središnjem pakračkom trgu koja je nama poslužila kao naslovnica prvog broja „Pakračkog lista“ izašlog 18. svibnja 1992. godine.

Lijepo priznanje i Hnojčiku i nama.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić