Na poziv stanovnika Frankopanske ulice u Prekopakri, u društvu komunalnog redara, obišli smo deponiju građevinskog otpada na koju se stiže poljskim putem koji započinje na kraju te ulice.  Razlog je bio taj što deponija građevinskog otpada zbog nečije gluposti pomalo postaje divlje odlagalište kućnog otpada.

Da podsjetimo, kako bi se izbjeglo da izvođači građevinskih radova i građani građevinski otpad  odbacuju svugdje po jarcima i drugim neadekvatnim mjestima, Grad je prošle godine došao u posjed parcele iznad filipovačke ciglane s koje se nekada crpila zemlja za izradu cigle do koje se dolazi navedenim poljskim putem. Parcela je pogodna za tu namjenu jer se zbog naglog pada terena s vremenom lako može sanirati bagerom što odrađuje gradski komunalni pogon. Prije toga građevinski otpad se godinama deponirao u sličnu depresiju u Donjoj Obriježi koja je sada sanirana i postala je parkiralište za obližnje nogometno igralište i vatrogasni dom.

Naglašavamo da nije riječ o smetlištu nego o deponiju građevinskog otpada.

Zakonodavac, kada je u pitanju definicija građevinskog otpada, baš i nije bio maštovit, a niti previše precizan. Za njih je građevni otpad svaki „otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije, uklanjanja i održavanja postojećih građevina, te otpad nastao od iskopanog materijala“.

Bez obzira na širinu te definicije sve ono što smo zatekli na našoj deponiji građevinskog materijala tamo ne bi trebalo biti. To se u prvom redu odnosi na kutnu garnituru i fotelju koju je netko iz svog dnevnog boravka dovezao na deponiju građevinskog otpada, ali i nekoliko madraca, tepiha i drugih kućnih potrepština. Naravno, riječ je o nedostatku kulture u danas toliko zastupljenoj i sveprisutnoj temi razvrstavanja kućnog otpada.

U čemu je to dokaz da je ljudska glupost bezgranična?

Više puta smo pisali, a ovog proljeća je uz račune za smeće Komunalac svima poslao i obavijest da svi korisnici javne usluge odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada imaju jednom godišnje pravo na besplatni odvoz glomaznog otpada za što je samo potrebno radi dogovora oko termina odvoza nazvati telefonski broj 411-225. Umjesto jednog telefonskog poziva neki naš sugrađanin je angažirao, najvjerojatnije traktor, utovario to pokućstvo, vozio ga tko zna koliko kilometara i odbacio ga na mjesto gdje to nije predviđeno, a i kažnjivo je komunalnim redom i pri tom pokazao totalnu nekulturu u zbrinjavanju otpada i odnosu prema okolišu. Dakle netko se naradio, potrošio nešto novaca (bar za gorivo), vremena i pri tom riskirao da bude uhvaćen u nedopuštenoj radnji, dakle i osramoćen, umjesto da je samo nazvao Komunalac i sve to maltretiranje posve besplatno prepustio njima pri čemu bi oni taj otpad zbrinuli na propisan način. Teško shvatljivo.

Kako se to ne bi događalo u nastavku ovog teksta donosimo popis predmeta i tvari koji se smatraju krupnim (glomaznim otpadom) kako ga je to svojim Pravilnikom definiralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a koji, naglašavamo Komunalac jednom godišnje na vaš poziv iz vašeg dvorišta odvozi besplatno.

1. KUPAONSKA OPREMA: kada (plastična, fiberstaklena, metalna i sl.) tuš kada, sauna, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjesa ili pregrada za tuš ili kadu, nosač zavjese (karniša), umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavina za vodu, nosač tuša, i crijevo za tuš, stalak za ručnike i slično, ogledalo.

2. STVARI ZA DJECU: krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, auto sjedalica za dijete.

3. PODNE OBLOGE: tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i slično.

4. NAMJEŠTAJ: ormar, komoda, ladičar, vitrina, noćni ormarić i slično, polica (npr. ugradbena, samostojeća, zidna i sl.), stol (npr. radni, za računalo, kuhinjski, za blagovaonu, toaletni i sl.), stolac, klupa, barska stolica, zidni/stolni sat većih dimenzija, daska kod uzglavlja kreveta, stalak (stolni, zidni za npr. tv/hi-fi), fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija, prozorske zaštitne rešetke i grilje, sobne pregrade.

5. KUHINJSKA OPREMA: kuhinjski elementi (ugradbeni, samostojeći i dr.), sudoper, radna površina, šank

6. VRTNA OPREMA: ograda i vrata, vrtni namještaj, vrtni alat, strojevi za vrt (tačke, kosilica i sl.), sjenica za vrt (rastavljena na dijelove dimenzija pogodnih za prijevoz), drvo (izrezano na dimenzije pogodne za prijevoz), posuda (za npr. cvijeće) i postolje/nosač većih dimenzija, vrtni ukrasi većih dimenzija, vrtna klupa, crijevo za vodu, oprema za razvođenje vode te posude za zalijevanje bilja, ljuljačka, suncobran i stalak za suncobran, sklopivi bazen, roštilj

7. OSTALI GLOMAZNI OTPAD: rolete, žaluzine, tende i slično, ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata (npr. sobna, ulazna i dr.), staklo (okno), prozor, prozorski okvir, invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija (akvarij, žičani kavez, i sl.), sprave za vježbanje i veća oprema za sport i rekreaciju (bicikl, daska za jedrenje/jahanje na valovima, kajak, kanu, pedalina i sl.), radijator, kante i posude većih dimenzija, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja.