Izuzetno toplo vrijeme u svibnju ubrzalo je ovogodišnju žetvu ozimih kultura na poljima lipičke tvrtke „Poljoprivreda“ i gajske „Poljogaj“, najvećih poljoprivrednog proizvođača u ovom kraju.
Prema ocijeni njihovih direktora Željka Viboha i Tomice Strganca u odnosu na uobičajeno, žetva je uranila 12 do 14 dana, ali je sada problem što zbog kiše koja je natopila većinu njihovih njiva mehanizacija ne može u polja. Kako je rekao Viboh između 8. i 17. lipnja u Lipiku je pala 131 litra kiše po četvornom metru.
U Poljoprivredi su završili s berbom kamilice koja je bila zasijana na 45 hektara. Prinos od 600 kg suhog cvjeta po hektaru Viboh ocjenjuje dobrim. Kamilica je još uvijek u Dobrovcu u sušari, a plasman neće biti problem pri čemu Viboh ocjenjuje da će postići i zadovoljavajuću cijenu.


Ječam u Poljoprivredi imaju zasijan na 130 hektara. Prošloga tjedna zbog kiše je žetva privremeno obustavljena i očekuju njen nastavak danas. S do sada skinutih površina urod ječma se kreće oko šest tona što je osrednje, ali je kvaliteta dobra. I na poljima pšenice kojih oni imaju 160 hektara zbog najprije pretoplog siječnja, pa prehladne veljače urod je prosječan, ali je kvaliteta dobra.
Početkom tjedna su započeli i sa žetvom uljane repice koje također imaju 160 hektara. I tu će prinos od prosječno tri tone po hektaru biti nešto slabiji, ali je kvaliteta dobra.
Vlasnik i direktor „Poljogaja“ Tomislav Strganac jučer je započeo s uranjenom žetvom uljane repice koju ima zasijanu na 60 hektara. S prosjekom uroda od 2,5 do 3 tone po hektaru ocjenjuje prinos nešto slabijim, ali je kvaliteta dobra.
Sa žetvom pšenice koju ima zasijano na 115 hektara će, dozvole li vremenske prilike, započeti idućeg tjedna jer on ima kasnu sortu. Vrlo je zadovoljan sadašnjom zdravstvenom ispravnošću, a očekuje prinos od 6,5 do 7 tona po hektaru.
Dozvole li vremenske prilike kod oba ova gospodarstvenika žetva će potrajati do 10. srpnja.
Što se tiče ovogodišnjih cijena, još nemaju konkretnih informacija s tržišta, ali pribojavaju se da bi mogle biti u najboljem slučaju na razini lanjskih, kada se pšenicu prosječno prodavalo po 1,10 kuna za kilogram što uz ovogodišnje smanjenje prinosa poljoprivrednike ne zadovoljava. Cijena će uvelike ovisiti o ukupnom urodu pšenice u regiji, odnosno potražnji iz susjedstva, konkretno Italije i Austrije.
No oba poljoprivrednika očekuju da bi ovu poljoprivrednu godinu mogle popraviti jesenske berbe jer su kukuruz i šećerna repa sada u odličnom stanju, mada im još mogu nauditi eventualne velike vrućine i suše u srpnju i kolovozu.