Već šestu godinu zaredom Lipik je u lipnju domaćin manifestacije „Dan zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane“, kojoj je cilj podignuti svijest o važnosti zdravlja i promovirati zdrav način života kroz rekreaciju i pravilnu prehranu. Kao i prijašnjih godina organizatori, Grad Lipik i njegova turistička zajednica, posjetiteljima su pripremili cjelodnevni program koji je od ranog prijepodneva pa sve do kasnih poslijepodnevnih sati nudio pregršt aktivnosti, kako rekreativnih tako i edukativnih, a naklonjen im je bio i divan sunčan dan uz iznimku nevremena popraćenog kišom koje je nasreću pričekalo sam kraj jučerašnje manifestacije.


Posjetitelji Dana zdravlja mogli su se rekreirati u okviru brojnih sportskih sadržaja poput nogometa i odbojke, badmintona, tenisa i stolnog tenisa, streličarstva, biciklizma ili jahanja, a u danu zdravlja sudjelovale su i Toplice Lipik, organiziranjem terapijskih vježbi u zatvorenom bazenu i besplatnim mjerenjem tjelesnog sastava i mase. Svoju ponudu su prezentirali i brojni OPG-ovi i Udruge, a nešto za mališane i djecu moglo se kupiti na Dječjoj tržnici u prostoru bivše robne kuće „Budućnost“.


Kako rekreacija na otvorenom otvara i apetit, za zdrav ručak pobrinuli su se članovi HVIDR-e Kaštela, koji su na gradelama pripremali jadransku srdelu, za porciju kojih su gladni građani mogli dati dobrovoljni prilog. Da je dobre volje bilo svjedoči i na taj način prikupljenih 1200 kuna koje je zamjenik predsjednika HVIDR-e Kaštela Ivica Vidović donirao DVD-u Lipik, a tu je donaciju u ime DVD-a primio njegov zapovjednik Tomislav Stokić. Uz ribu rekreativci su se mogli okrijepiti raznoraznim voćem, proizvodima od meda i prirodnim sokovima, a svoj „prehrambeni proizvod“ posjetiteljima je ponudio i Marko Barčan, direktor pivovare Slavonica, u vidu svog craft piva „Grof“.


Edukativni dio jučerašnjeg dana upotpunjen je trima predavanjima. Predavanje o prevenciji održao je dr. Tihomir Brkić iz Požege, o oralnoj higijeni za djecu i najmlađe predavanje je održala Sara Lukić, studentica 6. godine Stomatološkog fakulteta, a predavanje imena „Upotreba kanabisa kod neizlječivih bolesti“ o medicinskoj konoplji vodila je Danijela Smiljanić Simpson, antropologinja i profesorica psihologije.
Jučerašnji dan okupio je i više od 140 planinara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su se okupili povodom održavanja 15. planinarskog pohoda „Lipanj u Lipiku“ u sklopu kojeg su organizirano obilazili lokacija na obroncima Psunja. Po završetku obilaska u prostoru Kursalona organiziran je ručak i planinarska zabava, a u pohodu su uz domaćine Planinarsko društvo Lipa, sudjelovali i PD Psunj iz Pakraca, PD Kanjon iz Sanskog Mosta, HPD Jelengrad iz Kutine, HPD Vidim iz Kutjeva, HPD Klikun iz Pleternice, HPD Bršljan-Jankovac iz Osijeka, HPD Sokolovac iz Požege, HPD Petrov vrh iz Daruvara, PD Majevica iz Srebrenika, HPD Strmca iz Nove Gradiške, PD Zmajevca iz Novske, Eko-Sporta iz Ključa, PD Šapica iz BiH, PD Lipa iz Odžaka, kao i pripadnici HGSS-a.

Foto: Matija Kulhavi