Korisnici usluga željezničkog prijevoza na pakračkom području ostali su neugodno iznenađeni kad je 8. lipnja (petak) obustavljen putnički promet na relaciji Banova Jaruga – Pakrac – Daruvar – Virovitica. U veljači revitaliziran, promet je tako nakon nepunih 5 mjeseci ponovo obustavljen, a aktivirane se zamjenske autobusne linije. Sljedom toga, objašnjenje i razloge novonastale situacije, kao i rokove ponovne normalizacije putničkog prometa potražili smo kod glasnogovorničke službe HŽ-a.

„Prije svega, ispričavamo se putnicima kojima je uvođenje zamjenskoga autobusnog prijevoza prouzročilo poteškoće na putovanju. Sukladno izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, HŽ Putnički prijevoz do 1. srpnja 2018. ima zakonsku obvezu ugradnje sigurnosne opreme (autostop-uređaja) na sva vozila pa tako i dizel-motorne vlakove serija 7121 i 7122 koji voze na pruzi koju navodite. Autostop uređaj služi za automatsko zaustavljanje vlaka u cilju podizanja sigurnosti željezničkog prometa. S obzirom da autostop uređaj nije bio ugrađen na 48 vozila, vozila se sukcesivno povlače iz prometa i upućuju u pogone ugovornog održavatelja kako bi bila ugrađena potrebna sigurnosna oprema.

Uz navedeno, na dijelu vozila obavljaju se redoviti popravci velike razine zbog kojih je u prometu raspoloživ manji broj vozila, a također na dijelu vozila ugrađuju se i klima-uređaji. Zbog svega navedenog uveden je zamjenski autobusni prijevoz na više relacija, među kojima je i relacija Daruvar – Banova Jaruga. Tijekom srpnja očekuje se normalizacija prometa. Putnike molimo za razumijevanje“, stoji u odgovoru Ivane Čubelić, koordinatorice za odnose s javnošću HŽ-a.