Pakračko kulturno ljeto ove je godine obogaćeno jednim novim sadržajem. Radi se o manifestaciji „Tragom Jankovića“, kojom njeni organizatori Grad Pakrac, Gradska knjižnica, Muzej, Osnovna glazbena škola i Turistička zajednica Grada Pakraca, žele iskoristiti dosad neiskorišten turistički potencijal koji nudi ostavština plemenitaške obitelji Janković, a koja je protekli petak u krugu kompleksa kurije Janković oživjela duh tog minulog vremena.

To je potvrdila i Alfreda Petani Grafina, ravnateljica OGŠ, u uvodnim riječima dobrodošlice okupljenima prilikom njenog otvaranja rekavši kako se „već neko duže vrijeme radilo na osmišljavanju i pokretanju ove manifestacije što je konačno ove godine urodilo plodom, te da se nada da će ona postati tradicionalna i da će se postepeno svake godine nadograđivati dodatnim sadržajima poput radionica kojima će tema biti stari obrti.“

Samom otvorenju prethodila je radionica izrada knjižica brošurnim uvezom koju je u prostorijama glazbene škole vodio Zoran Vidaković, učitelj iz Đurđevca, a na kojoj su osnovnoškolci iskušavali svoju kreativnost i maštovitost na temu Dnevnik Ane Janković, posljednje grofice iz plemenitaške obitelji. Javnost je također mogla iskušati prijevozno sredstvo tog doba vozeći se ulicama Pakraca u kočiji Državne ergele Lipik. Onu opipljivu ostavštinu tog doba poglavito građevine koje su odoljele zubu vremena i ostale njegovim svjedokom, javnosti je pobliže predstavila Svjetlana Lovrenčić, turistički vodič iz Daruvara koja je zainteresirane, pripovijedajući im o povijesnom kontekstu građevina i obitelji Janković, provela grofovskim lokacijama koje su uključivale kuriju Janković, Hotel Pakrac i Spahijski podrum u kojem je upriličena i degustacija vina pakračkog vinara Saše Ćasića.

Nakon obilaska u dvorištu Kurije organizirana je čajanka s Groficom i pivo s Grofom na kojoj su se građani mogli osvježiti čajem i osladiti slatkim i slanim zalogajima ali i isprobati pivo pakračkog pivara Marka Barčana, koji je lik Grofa Julija Jankovića uzeo za identitet svog craft piva Grof.

Iako je kiša prerano prekinula druženje u dvorištu Kurije, program je preseljen u prostor Gradske vijećnice (nekadašnje konjušnice), gdje se odvio završni glazbeno-plesni dio manifestacije „Barokna večer“, nastupima vokalne skupine Contesse, baroknog kvarteta Osnovne glazbene škole, pjevačkog zbora „Hungarike“ iz Daruvara te plesne skupine udruge „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke.

Ovakva manifestacija inspirirana poviješću ima velik potencijal da kroz naredne godine preraste u respektabilnu i posjećenu atrakciju višednevnog karaktera, od koje i Grad i njegovi žitelji mogu imati velike koristi. Hoće li taj potencijal i ostvariti pokazat će vrijeme.

FOTOGALERIJA