Okrugli stol naziva „Oživljena baština“ ugostio je 15-ak sudionika jučer poslijepodne u Muzeju grada Pakraca kojima je njegova ravnateljica Jelena Hihlik na početku jučerašnjeg susreta uputila riječi pozdrava i dobrodošlice. Bili su to uz građane zaljubljenike u povijest i Jasna Nikles Horvat , načelnica općine Zrinski Topolovac prva načelnica neke općine u povijesti Bjelovarsko Bilogorske županije, zamjenici gradonačelnice Marijan Širac i Nikola Ivanović, i jučerašnji predavač dr. Zdravko Palavra rođeni Pakračanin, profesor, autor knjige „Jankovići Daruvarski“ i dugogodišnji član Povijesnog društva Pakrac – Lipik.


Okrugli stol proizašao je iz ideje o oživljavanju povijesti plemenite obitelji Janković i njihovog prebivanja na ovom prostoru kao važnog dijela povijesti, identiteta i baštine grada Pakraca, a održan je uoči manifestacije „Tragom Jankovića“ koja će danas u kuriji Janković s početkom u 17 sati kroz razne sadržaje javnosti pružiti bolji pogleda na to minulo vrijeme.


Dr. Zdravko Palavra je u skoro jednosatnom izlaganju predstavio presjek povijesti obitelji Janković te kakav su trag ostavili na Pakracu i Daruvaru, a na njegovo predavanje nadovezao se prof. Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik, sa saznanjima o tragu koji su Jankovići ostavili u Gaju.


Jasna Nikles Horvat na okruglom je stolu iznijela informacije i iskustva s poviješću inspirirane manifestacije imena „Dani Zrinskih“ koja se unazad desetak godina održava u Zrinskom Topolovcu i koja se iz jednodnevnog događaja postepeno pretvorila u trodnevnu manifestaciju, što bi moglo poslužiti kao smjernica razvoja „Tragom Jankovića“ kroz naredne godine.


Na okruglom stolu sudjelovao je i Marko Barčan, direktor pivovare Slavonica, koji je grofa Julija Jankovića iskoristio kao vizualni identitet svog piva „Grof“, i koji je okupljenima opisao kako je do toga došlo i što ga je na to inspiriralo.


Nakon „službenog“ dijela jučerašnjeg susreta razgovor i druženje su nastavljeni u neformalnom tonu s pozivom Jelene Hihlik svima da sutra tj.danas svojom prisutnošću uveličaju i podrže manifestaciju „Tragom Jankovića“.