Gradska vijećnica u kuriji Janković ugostila je jučer predvečer četrdesetak zainteresiranih koji su došli poslušati stručno predavanje na temu moždanog udara. Ovo javnozdravstveno predavanje je realizirano u suradnji Grada Pakraca, Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana te Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Pakrac,  a cilj mu je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti kako bi se smanjio rizik od moždanog udara i promovirale zdrave životne navike.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Anamarije Blažević okupljenima, riječ je preuzeo prim. Viktor Vidović, dr.med., spec. neurologije, pokretač inicijative za predavanje o moždanom udaru, koji je vodeći uzrok invaliditeta i među vodećim uzrocima smrtnosti u Hrvatskoj, održavši uvodni dio ovog opsežnog stručnog predavanja u kojem je detaljno izložio proces nastanka i oblike moždanog udara, što ga uzrokuje, koji su mu simptomi, kako ga pravilno prepoznati i pravovremeno i ispravno reagirati te koje su metode liječenja.

Dio predavanja posvećen preventivi moždanog udara kao gost predavač izložila je mr.sc. Jasmina Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva, iznoseći načine kako povećati kvalitetu života, između ostalog i pravilnom ishranom i aktivnim životnim stilom, ali prije svega izbjegavanjem rizičnih ponašanja koje višestruko povećavaju rizik moždanog udara poput prekomjerne težine, manjka fizičke aktivnosti, pušenja i prekomjernog uživanja u alkoholu.

Završni dio predavanja o tome što i kako kada se, nažalost, moždani udar dogodi, obradila je bacc.med.techn. Dubravka Tomljanović temom Zdravstvena njega u kući bolesnika s preboljelim moždanim udarom. Ona je dio svog bogatog radnog i životnog iskustva svakodnevne njege pacijenata s ovakvom dijagnozom prenijela okupljenim građanima, uz mnoge pozitivne primjere oporavka i ljudske snalažljivosti prikupljene tijekom godina, ističući kako je jedna od najvažnijih stvari koju obitelj pacijenta može učiniti je ne zatvoriti se već što više uključiti oboljelog člana obitelji u uobičajene obiteljske i društvene interakcije te im tako povećati kvalitetu života.

Nakon predavanja okupljeni su ispred gradske vijećnice mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi uz procjenu rizika za nastanak moždanog udara, a i osvježiti se i prigristi zdrav voćni zalogaj kojeg je za ovu prigodu omogućio Grad Pakrac.