banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Nakon izvještaja o stanju sigurnosti, koje je podnio Robert Hrastić, načelnik PP Pakrac, vidljivo je da Pakrac po tom pitanju kotira više nego dobro, zaključak je to sa sjednice Povjerenstva za prevenciju održane 5. lipnja u pakračkoj Gradskoj vijećnice.
Osim uobičajenih statističkih izvještaja, prisutne je poprilično zainteresirala tema o policijskoj aktivnosti koja prijašnjih godina nije bila u velikoj mjeri zastupljena u policijskim biltenima.
Naime, načelnik Hrastić je naglasio da se više nego ranije policija bavila kriminalističkim istraživanjem kaznenih djela maloljetnika. Najčešći problem stvarale su društvene mreže i razmjena neprimjerenih sadržaja među srednjoškolskom populacijom. Iako to nisu strašni prekršaji, niti su djeca kriminalci, jasno je da problem postoji i ukazuje na činjenicu da su djeca često bez kvalitetnog nadzora. U prilog tomu ide i postupanje policije koja se, iako nije pravilo, često susreće s učenicima koji su u Pakracu na školovanju i nerijetko su grupno u unajmljenim stanovima bez kontrole odrasle osobe.

Problem privatni smještaj učenika
Ljiljana Rupena Kelemen, voditeljica smjene u Srednjoj školi Pakrac je potvrdila da se škola osim kroz preventivne programe protiv droge i alkohola bori i protiv ovakvih stvari, no isto je tako naglasila da se radi o gotovo stotinjak djece koja borave u vandomskom, odnosno privatnom smještaju različite kvalitete u svakom pogledu. Nadovezala se gradonačelnica Anamarija Blažević koja je, komentiravši problem uzrokovan djelom i potkapacitiranošću pakračkog đačkog doma, najavila mogućnost dodatnog organiziranog smještaja učenika gdje bi oni bili pod nužnim nadzorom stručne osobe. S tom se inicijativom složila i Dubravka Šebić Stoček, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pakrac, koja se osvrnula na čest slučaj iznajmljivanja smještaja učenicima te apelirala na vlasnike stanova i izričito im poručila da „maloljetne osobe ne smiju biti same na stanu, ako s njima u istom ne boravi odrasla osoba“. Načelnik Hrastić je dodao da problem stvara i to što vlasnici često ne prijave mlade stanare pa osim problema nadzora, ali i neplaćanja obvezujućeg poreza, otežavaju i rad policije koja nema precizan uvid o korisniku stambenog prostora.

Od ostale statistike koja govori o našoj sigurnosti Hrastić je izvijestio da su prema podacima o kaznenim djelima i prekršajima na području Grada Pakraca u 2017. godini počinjena 62 kaznena djela, što je manje nego godinu ranije (89). Većina se odnosi na krađe i provale, a dogodilo se i jedno ubojstvo koje je izazvalo i velik interes nacionalnih medija (ubojstvo na Kalvariji). Zabilježen je i 1231 prekršaj, gdje je također zabilježen pad u odnosu na 1381 prekršaj godinu ranije. Najvećim dijelom radi se o prekršajima iz Zakona o suzbijanju prometa na cestama, dok se manji broj odnosi na ostale prekršaje - 23 narušavanja javnog reda i mira, 21 nasilje u obitelji, te prekršaja iz drugih zakona: Zakona o osobnoj iskaznici, Prebivališta i boravišta građana…
Porastao je broj prometnih nesreća u kojima je 10 osoba lakše tjelesno ozlijeđeno, 6 teško (2016. godine 6 lako i 5 teško ozlijeđenih), no niti jedna nije bila sa smrtnim posljedicama. Najčešći uzroci prometnih nesreća su nepropisno uključivanje u promet, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozilom, nepropisno kretanje kolnikom. Istaknimo i nalete vozila na divljač, 2017. godine njih 31, dok je 2016. godine bilo samo 13 naleta.
O preventivnim aktivnostima izvijestio je Darko Major, pakrački kontakt policajac rekavši da se ustrajno radi s osnovnoškolcima na upoznavanju s policijom, podrazumijevaju se uzajamne posjete, ali i provode razni prevencijski programi prilagođeni njihovom uzrastu i lokalnoj zajednici.

Dodajmo i to da je policija prošle godine vršila provjere adresa stanovanja osoba za koje se pretpostavlja da više ne stanuju na našem području pa je njih 336 odjavljeno s adrese stanovanja sukladno Zakonu o prebivalištu. Radi se o osobama koje su odselile s našeg područja ili se ovdje vode još od završetka Domovinskog rata, a nikada nisu stanovale na tim adresama. Uz njih, 387 osoba je tijekom 2017. godine privremeno ili trajno odjavilo prebivalište radi odlaska u inozemstvo pa i to u jednu ruku doprinosi pozitivnoj slici o stanju sigurnosti jer su među njima i neki od policiji ranije poznatih počinitelja.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić