Naporima nadležnih tijela RH do danas je riješena sudbina više od 80 posto evidentiranih nestalih osoba, no još je uvijek nepoznata sudbina 1.526 osobe te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 419 smrtno stradalih osoba. U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih, ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora - od samih građana i udruga, nadležnih tijela RH pa na dalje. Nažalost, protekom vremena broj i pouzdanost informacija se smanjuje, istaknuto je jučer u Lipiku na tribini „Gdje su naši najmiliji?“ koju su organizirali Savez udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga „Hrvatski Feniks“ uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Lipika.
Medijator tribine je bio Dinko Miovac, predsjednika Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a sudionici su bili brojne institucije koje se angažirane u rješavanju problema nestalih hrvatskih branitelja poput Ministarstva hrvatskih branitelja, obavještajno-sigurnosne zajednice, MUP-a, forenzičke službe i drugih.


Prva uvodničarka Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, istaknula je da su obitelji umorne od postavljanja pitanja, pri čemu vrijeme prolazi, umiru najbliži članovi obitelji nestalih bez saznanja o njihovim sinovima, muževima… Ona smatra da je ključ rješenja u Srbiji, radi čega su nedavno predstavnici udruga išli na sastanak u Beograd, s nepovjerenjem, ali željom. No za sada od tog sastanka nema rezultata. Ona je naglasila da je pronalazak ostataka nestalih osoba i njihova identifikacija civilizacijsko, pravno i humanitarno pitanje.
I pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić je kao ključni problem istaknuo da vlasti Republike Srbije ne surađuju. On je detaljno upoznao što je ova vlada od ožujka 2016. godine do danas učinila u traženju nestalih osoba ističući kako trenutno postoje 104 moguće lokacije masovnih ili pojedinačnih grobnica, pri čemu su napravljena probna iskapanja na 79 lokacija te su pronađeni posmrtni ostaci 84 osobe .
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je rekao kako treba pomoći obiteljima da doznaju istinu o svojim najmilijima što je njihovo ljudsko pravo, a s njim se složio i predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić koji je istaknuo kako je Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika predala kaznenu prijavu protiv 11 osoba odgovornih po zapovjednoj dužnosti za osnivanje i postojanje logora Bučje još 2008. godine, ali do danas nisu dobili nikakve odgovore.