Kako izgledaju rješenja koja predstavljaju budućnost komunikacijske i prezentacijske tehnologije moglo se danas čuti i vidjeti u Gradskoj knjižnici Pakrac, na prezentaciji tvrtke Proaxis d.o.o. , ovogodišnjeg partnera (a i donatora) sedmog po redu Multipak Expo-a 2018, najvećeg multimedijalnog događanja u ovom dijelu europe. Stručni suradnici i predstavnici Proaxisa su u okviru današnje prezentacije predstavili jedan dio onoga što imaju u ponudi, tehnologije koje, ako se međusobno povežu, čine rješenje za suradnju timova i učenje u iznimno malom pakiranju.

Prva tema prezentacije bio je interaktivni smartboard, golemi LCD ekran s interaktivnim mogućnostima, koji osim one primarne namjene prikaza video sadržaja, nudi i smart mogućnosti, prije svega bežične povezivosti i mogućnosti povezivanja na Internet, kao i onu najzanimljiviju mogućnost smart ploče koja svoj puni potencijal može ostvariti u obrazovnim ustanovama ili kao prezentacijski sustav u korporativnom okruženju. Sustav je tim više zanimljiv jer je mobilan a ne nužno vezan za određenu prostoriju i jer za razliku od prezentacijskih rješenja koja se temelje na projektorima nudi interaktivni element te nije poput projektora ograničen osvjetljenjem prostora. Priliku vidjeti ovaj uređaj u radu imali su jučerašnji posjetitelji Knjižnice prilikom projekcije dokumentarnog filma, a imat će i svi oni koji se na posjet Knjižnici odluče i večeras na projekciji dokumentarca „My stuff“.


Potom je predstavljen Ncomputing, sustav koji nudi alternativu klasičnom pristupu jedan korisnik/jedno računalo smještajući operativni sustav tj. virtualne operativne sustave na server koji pomoću Zero/Thin client hardvera na koji se spaja računalna periferija u vidu monitora, miša i tipkovnice, korisniku daje punu računalnu i programsku funkcionalnost. Prednosti ovakvog hardverskog rješenja su smanjenje troškova potrošnje električne energije i održavanja u odnosu na klasične setupe, mogućnost povećane kontrole korisnika i sadržaja kojima barataju, što je posebno prikladno kod primjene u obrazovnom okružju, kao i veća sigurnost podataka radi sustava redundancije i sigurnosnog kopiranja podataka prisutnog u serverskim rješenjima.


Zadnja tema današnje prezentacije bila je bežična povezivost prilikom čega su predstavnici Proaxisa objasnili i demonstrirali mogućnosti profesionalnog WiFi hardvera tvrtke Ruckus Wireless koji su implementirali u Knjižnici i Muzeju grada Pakraca i koja će biti na raspolaganju svim posjetiteljima do kraja ovogodišnjeg Multipak Expo-a. Signalom su pokriveni Knjižnica i Muzej, dvorišni prostor Kurije Janković, Gradska vijećnica i Robertoshop a osnovna značajka danas predstavljenog WiFi hardvera je mogućnost spajanja jako velikog broja korisnika, od 50 do 150 korisnika istovremeno.


Članu uprave Proaxisa Hotmiru Brkiću i njegovim kolegama na današnjoj nesvakidašnjoj i nadasve zanimljivoj prezentaciji kao i na svoj pomoći koju su dali u organizaciji Multipaka zahvalio se Božidar Savi, vlasnik Robertoshop-a i jedan od organizatora Multipak Expo-a i Monika Lucić Fider, ravnateljica Knjižnice. Izrazili su žaljenje što prezentacija nije bila bolje posjećena s obzirom na prijepodne radnog dana, kao i gradonačelnica Anamarija Blažević koja bi bila zadovoljnija da je prezentaciji prisustvovalo vodstvo naših obrazovnih ustanova.