Grupa volontera inicijative „Narod odlučuje“ organizirala je prikupljanje potpisa na Gradskoj tržnici Pakrac, u četvrtak 24. svibnja, od 7 do 12 sati.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” 13. svibnja počela je diljem države s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti potpise najmanje 10 posto od ukupnog broja registriranih birača, točnije 374.740 potpisa. Prema podacima Ministarstva uprave, prvog dana prikupljanja potpisa, u registar birača u Republici Hrvatskoj upisano je 3.740.409 hrvatskih državljana s pravom glasa i s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Potpisi građana prikupljati će se do 27. svibnja, a inicijativa “Narod odlučuje” građane pita dva pitanja. Prvo se odnosi  na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo je pitanje fokusirano na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

Volonteri građanske inicijative “Narod odlučuje” pozivaju građane Pakraca i Lipika da svojim potpisom podrže dva referendumska pitanja koja su, kako kažu, prvi korak prema pravednijem izbornom sustavu, a samim time i konkretnim promjenama za boljitak Hrvatske.