Svečano otkrivanje spomen-obilježja mjesta pogibije žrtava iz Domovinskog rata kao sjećanje na civilne žrtve, članove obitelji Sabo, pogubljene 1991. godine upriličeno je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Dragoviću uz prisustvo obitelji poginulih, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske i Sabora, Ministarstva branitelja te predstavnika Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije, Hrvatske vojske i policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


Spomen-obilježje podiže se u sjećanje na Petra Sabu, njegovog brata Vendelina i suprugu Alojziju, pripadnike mađarske i talijanske nacionalne manjine, ubijene neutvrđenog datuma 1991. godine od strane pobunjenih Srba, čiji su ostaci ekshumirani iz masovne grobnice na obližnjem mjesnom groblju, a otkrili su ga Petar Sabo, sin pokojnog Petra Sabe, i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Uvodnu riječ pozdrava i dobrodošlice okupljenima, na ovom četvrtom spomen-obilježju mjesta masovne grobnice žrtava Domovinskog rata na širem području Pakraca, održao je Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća. Istaknuo je da je u temelje Pakraca, grada heroja, koji je jedan od u ratnom vihoru najrazrušenijih hrvatskih gradova, utkano preko tri stotine mladih života, kako branitelja tako i civila, koji su ubijani na kućnim pragovima ili su odvođeni u zloglasni logor Bučje gdje su mučeni i ubijani bez obzira na spol i dob, samo jer su bili Hrvati i voljeli svoju domovinu. Ovo je još jedno od mjesta u široj okolici Pakraca na kojem moramo odati počast onima koji su svojom žrtvom doprinijeli samostalnosti Hrvatske, da nikad ne zaboravimo žrtvu svih onih koji su voljeli hrvatsku i da ne dopustimo da ih netko omalovažava i umanjuje.


Okupljenima se u ime Požeško-slavonske županije obratio župan Alojz Tomašević koji je izjavio da nitko i nikada nema šansu da nas uništi i porobi a da Hrvat ne bude spreman što je naš narod i pokazao odupirući se srbočetničkoj agresiji i lomeći im kičmu baš na području Pakraca i zapadnoslavonskog ratišta. Uz pijetet civilnim žrtvama kojima danas odajemo počast, izrazio im je zahvalnost kao i svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali diljem domovine svoje živote da bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, s ponosom što im je mogao biti suvremenik i s ponosom što je bio dionik Domovinskog rata.


Potom se okupljenima obratio Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik predsjednika vlade, rekavši da današnje okupljanje ne budi samo zajedništvo, već budi i emocije i čuva od zaborava sve ono kroz što smo prošli, mi hrvatski branitelji i civili, s područja Pakraca, Lipika, Požeško-slavonske županije i cijele Hrvatske, braneći svoju domovinu, stvarajući svoju policiju i vojsku te da se na ovom mjestu danas prisjećamo svih stradalih mještana Dragovića, a posebice onih čija sudbina dugi niz godina nije bila poznata jer je bila skrivana u masovnoj grobnici. Otkrivanjem ovog 78. spomen-obilježja, obilježavamo 124 mjesta masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj, odajemo počast onima koje smo ovdje pronašli, njihovim obiteljima i svim mještanima ovog pitomog sela, grada Pakraca i županije Požeško-slavonske. Svim Hrvatskim braniteljima i civilima koji su doprinijeli našoj slobodi, izražavamo duboku zahvalnost. Ovaj i ostali spomenici, služi kako bi se zaborav i bezimenost svake žrtve rasvijetlila, i otkrili detalji i pozadina najgorih zločina nad našim narodom koji su počinjeni od strane tzv. Jugoslavenske armije i srbijanskih paravojnih postrojbi. Odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit je savjesti svakoga od nas, oni su temeljni kamen u stvaranju Lijepe naše i na nama je da gradimo svoju domovinu i čuvamo uspomenu na njih. S ovog stratišta, prisjećajući se svih žrtava masovnih grobnica hrabrih hrvatskih branitelja i civila poručimo da nikada nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica te da se zbog svih stradalih ne smijemo umoriti govoriti istinu.


Izaslanik hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Josip Đakić izrazio je sućut obitelji poginulih, rekavši da zna da nije lako danas nikome tko se sjeća i tuguje za svojim poginulima, a naročito znajući da mnogi zločinci još nisu privedeni pravdi. Budite ponosni na vaše mučenike koji su obilježili noviju hrvatsku povijest jer njihova žrtva nije bila uzaludna. Apelirao je na institucije Države da se ne smije zaboraviti i da se zakoni na sve moraju jednako primjenjivati, ukazujući na abolirane pobunjene Srbe kojima su ruke krvave i koji ne mogu i ne smiju biti abolirani radi sudjelovanja u pobuni, već procesuirani kao ratni zločinci.


U ime predsjednice Republike Hrvatske okupljenima se obratio posebni savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur rekavši da je ova grobnica još jedan pokazatelj da agresor nije radio razliku između vojnika, policajaca i civila, da mu nije bila upitna nacionalnost, već da je samo želio ubijati. Zato danas šaljemo poruku svima onima koji su nam željeli zlo, ali poruku mira. Mi svi svjedoci toga vremena, koji smo imali privilegiju sudjelovati u ratnim zbivanjima i preživjeti ih, moramo nadolazećim generacijama usaditi ponos što smo ostvarili san mnogih prijašnjih generacija i stvoriti Hrvatsku državu. Budimo uistinu ponosni na Domovinski rat i stvaranje Hrvatske, na čemu moramo svi zajedno raditi uvrštavanjem spoznaje o tom vremenu u kurikulume hrvatskih škola i fakulteta.