Godine 1994. osnovana je Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik koja je tada imala 112 članova. Danas ih je još samo 25 živih, istaknula je Silvija Svjetličić, predsjednica Udruge izvješćujući na njihovoj skupštini o radu u prošloj godini. No, kako je rekla, unatoč životnoj dobi i narušenog zdravlja lani su u više do 30 navrata pohodili u raznim manifestacijama groblja na području Pakraca i Lipika, ali i šire,  paleći svijeće svojim poginulim sinovima i tako postali čuvari sjećanja na Domovinski rat i svoju djecu.  Prenijela je nazočnom dogradonačelniku Marijanu Šircu ogorčenje roditelja što i nakon toliko godina Pakrac još uvijek nema središnje obilježje poginulim braniteljima, kao i nezadovoljstvo stanjem u medijima i politici gdje je prisutniji Drugi svjetski rat nego Domovinski. Osim komemoriranja i obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata Udruga je lani ugostila srodnu udrugu Grada Zagreba te sudjelovali u radu Hrvatske zajednica udruga roditelja poginulih branitelja. Ove godine će ugostiti Varaždince.

Za sve aktivnosti su potrošili  7.300 kuna pri čemu su lani prihodovali samo 1200 kuna od članarine, dok su ostale rashode podmirili iz ranije akumulacije.

Odgovarajući na pitanje S. Svjetličić  o spomeniku, dogradonačelnik Širac je istaknuo da je ove godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja osigurano 200.000 kuna za nastavak izgradnje spomenika. Dio će osigurati pakrački proračun, ali to još uvijek neće biti dovoljno pa će spomenik vjerojatno biti gotov dogodine, a najkasnije 2020.

Pozdravljajući Skupštinu Širac je naročito zahvalio na aktivnost predsjednici koja je, kako je rekao, neizostavan dio obilježavanja svakog događaja iz Domovinskog rata. Istaknuo je značaj očuvanja ove Udruge  jer je najizravniji podsjetnik na sinove koji su poginuli da bi Pakrac bio hrvatski, a Hrvatska slobodna.

Značaj očuvanja sjećanja na heroje i ukupan Domovinski rat  je naglasio u pozdravnom obraćanju  i Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Lipik.

Skupštini je nazočilo i više predstavnika stradalničkih udruga Pakraca i Lipika. Izborni dio skupštine je bio tek simboličan, ponovo su izabrani svi oni koji su i do sada bili u raznim tijelima, jer “dugih nemaju“  pri čemu je izabranih bilo više nego nazočnih na skupštini, no damo tako se je mogla zadovoljiti statutarna obveza.