„Cilj projekta je smanjenje energije potrebne za grijanje u obnovljenim zgradama javnog sektora, odnosno ostvarenje energetske uštede kroz energetsku obnovu čime će se trajno smanjiti financijsko opterećenje Korisnika što će omogućiti veća ulaganja u odgojno - obrazovnu djelatnosti.“, rekla je voditeljica projekta, direktorica LRA PCP d.o.o. Ivana Orban, na Početnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole braće Radića Pakrac na adresi Bolnička 55, Pakrac“ održanoj u pakračkoj osnovnoj školi braće Radića. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.08 milijuna kuna, od čega se 55% ili 2.8 milijuna odnosi na iznos bespovratnih sredstava Europske Unije, dok će ostatak namaknuti Požeško – slavonska županija, Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj i razini.


Ravnateljica škole Sanja Delač je govoreći o projektu, najprije zahvalila svima koji financiraju sam projekt te izrazila zadovoljstvo što će osim važne komponente energetske učinkovitosti obnovom riješiti višegodišnje probleme prokišnjavanja krova i 25 godina stare kotlovnice, a naglasila je i nužnost promjene stolarije na djelu učinioca.
Osim financiranja administrativnog dijela, projektom je u građevinskom dijelu predviđeno povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije i ugradnja novog visokotlačnog sustava grijanja. U tijeku je natječaj za izvođača radova, a otvaranje ponuda je predviđeno 30. svibnja, što znači da bi ugovor mogao biti potpisan krajem lipnja te bi se nakon toga moglo krenuti s radovima. Nakon završetka radova predviđenog za kraj studenog tekuće godine, procjenjuje se da bi ušteda energije za grijanje na godišnjoj razini trebala biti oko 130 tisuća kuna.


„U Pakracu se puno toga radi, no energetska učinkovitost nam je trenutno u fokusu, jer smo uz višestambene i odgojno obrazovne ustanove koje idu u EE učinkovitost, prijavili još dva projekta i tu očekujemo pozitivne rezultate. Nama Pakračanima takvi projekti imaju višestruki učinak jer, osim osnovne namjene, pridonose poboljšanju slike na objektima koji vuku ožiljke još iz Domovinskog rata, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.
Skupu se obratila i Amalija Šimunović iz, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a u ime partnera projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ilić je rekao da je Pakrac prethodnik ne samo u svojoj županiji nego i u cijeloj Zapadnoj Slavoniji po broju projekata EE učinkovitosti te podsjetio da se u Pakracu obnavlja 19 višestambena zgrada i izrazio nadu da će takvi poboljšani uvjeti za život dovesti do povratka stanovnika, a posljedično i razvoja gospodarstva na ovom području. S njim se složio i pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška koji je, nadovezavši se na riječi dožupana Vedrana Neferovića koji je također pozdravio projekt, dodao da je ponosan što naša županija, a posebno Pakrac predvode ostale u ovako važnoj utakmici te je još jednom naglasio vrijednost ovog projekta iz kojeg je vidljivo da će Županija kao osnivač za uloženih oko 500 tisuća kuna dobiti projekt desetorostruke vrijednosti.