Ovog tjedna u pakrački Komunalac su stigli ugovori iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojim se potvrđuje njihovo sufinanciranje obnove višeetažnih stambenih zgrada Pakraca i Lipika u projektu energetske učinkovitosti za posljednjih osam zgrada u ciklusu koji je natječajem počeo lani u proljeće. Tako je sada poznata da će obnova svih 25 zgrada, 19 pakračkih i 6 lipičkih, biti sufinancirano i od strane ovog Ministarstva čime se bitno smanjuje financijsko opterećenje vlasnika stanova.
Kako su u međuvremenu izrađeni projekti i troškovnici za sve zgrade te ugovoreni izvođači poznati su svi financijski parametri koji ukupno gledajući pokazuju da je riječ o jednom od financijski najvrjednijih poslijeratnih građevinskih zahvata na području ova dva grada.
Obnova 25 zgrada ukupno će koštati 38.658.000 od čega ugovoreni iznos sufinanciranja s Fondom iznosi 22.153.000 (oko 57 posto). S Ministarstvom je ugovoreno sufinanciranje u iznosu od 12.578.000 (oko 32 posto) dok će vlasnici stanova sami sufinancirati obnovu svojih stanova s 3.926.000 (oko 11 posto). Sagledavajući po jedinicama lokalne samouprave obnova 19 pakračkih zgrada vrijedna je ukupno 27.356.000, a obnova 6 zgrada u Lipiku koštat će 9.163.000.
Pri tom je važno reći da nisu sve zgrade u istim omjerima sufinancirane od strane Fonda i Ministarstva u odnosu na vlasnike stanova. Do razlike dolazi zbog toga što je pravilima projekta točno predviđeno koji su troškovi opravdani, odnosno prihvatljivi za sufinanciranja, a većina zgrada ima na zahtjev vlasnika i radove, odnosno troškove, koji projektom nisu predviđeni kao što je zamjena/obnova krovišta, zamjena prozora koji nisu dio energetske učinkovitosti i slično i takvi troškove moraju preuzeti vlasnici stanova u potpunosti. Uslijed toga učešće vlasnika stanova iznosit će od zgrade do zgrade od 12 do 17 posto od ukupnih troškova. Kako su nam pojasnili u Komunalcu koji je nositelj ovog projekta, izračuni su rađeni na bazi potpisanih ugovora s izvođačima i ako u praksi konačna cijena bude manja, smanjit će se i subvencija Fonda i Ministarstva pa time i učešće stanara.
Stupanj provodljivosti ovog projekta se razlikuju od zgrade do zgrade. Na 17 (dvije u Lipiku, 15 u Pakracu) su izvođači prisutni još od zimus ili rano proljetos. Neke su već pri kraju, a kod nekoliko zgrada su tek ovaj tjedan potpisani ugovori o izvođenju radova jer stanari nisu htjeli potpisati ugovore dok nisu dobili definitivnu potvrdu od Ministarstva da će oni sufinancirati radove. Tako neke zgrade, odnosno izvođači, prvenstveno one čija obnova košta manje od milijun kuna, imaju rok za završetak lipanj, neke u kolovozu, a s ovim tek ugovorenim to će biti listopad ove godine.


Vlasnici u dvije zgrade odustali
Projekt je mogao financijski i fizički biti čak i veći da vlasnici dvije pakračke zgrade (u Bolničkoj i Hebrangovoj ulici) nisu u već poodmakloj papirnatoj fazi projekta odustali od energetske obnove uplašivši se veličine svog učešća. Da su projekt dovršili do kraja oni bi na ime energetske obnove iz navedena dva izvora povukli još dodatnih 2.502.000. Istina, prema postocima vlastitog učešća u zgrada koji su definitivno u projektu i sami bi morali sudjelovali s oko 250.000 kuna, ali bi imali stanove u energetski obnovljenim zgrada s ne malim dugogodišnjim financijskim uštedama u grijanju i hlađenju, kao i ljepšu zgradu i kod prodaje automatski vredniji kvadrat svoje nekretnine. Osim vlasnika stanova projektom profitira Pakrac i Lipik, kako na ukupno ljepšoj gradskoj vizuri, tako i s obzirom na to da u izvođenju u velikoj mjeri sudjeluju pakračko-lipičke tvrtke, nekoliko desetaka plaća mjesečno i kroz osnaživanje građevinske operative.