banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

#Gradmladih #pokrenise naziv je projekta temeljem kojeg će u Pakrac pristići novih 690 tisuća kuna. Službeno je to potvrđeno jučer u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kad su i potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Pakrački projekt jedan je od 17 koji su pozitivno ocijenjeni u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška programima usmjerenim mladima“ vrijednog gotovo 12 milijuna kuna.
Ovaj projekt uspješno je pripremio LRA Poduzetnički centar Pakrac za Udrugu mladih Mali most iz Pakraca koja je korisnik projekta dok su u istom partneri Grad Pakrac i Udruga djece branitelja Pakrac – Lipik. Projekt će biti financiran u stopostotnom iznosu iz EU odnosno Europskog socijalnog fonda.
Potpisu Ugovora u Zagrebu su uz ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića te ostale državne dužnosnike nazočili i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, direktorica LRA PCP Pakrac Ivana Orban te Sven Zerdin, predsjednik Udruge mladih Mali most Pakrac koji je u ime korisnika projekta i potpisao ugovor.


Komentiravši projekt ministrica Murganić je kazala da se projektima želi povećati socijalna uključenost mladih, potaknuti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, povećati njihova informiranost i aktivno sudjelovanje u društvu. Ujedno im se žele pružiti usluge savjetovanja o temama relevantnim za mlade te unaprijediti razvoj njihovih socijalnih vještina i kompetencija koje pridonose konkurentnosti na tržištu rada kao i raditi na prevenciji nasilja među mladima.


Pakrački projektni prijedlog je nastao temeljem identifikacije problema i potreba mladih u Pakracu. Ciljna skupina su mlade osobe dobi 15 do 29 godina starosti, rođene u razdoblju 1988.–2002. godine koje žive na području Pakraca i susjednog Lipika. Kroz projekt će se osnovati klub za mlade koji će kroz suradnju udruga mladih i Grada Pakraca osigurati različite edukativne, kreativne i zabavne sadržaje, a osigurana su i sredstva i za plaće dvije nove osobe u Klubu mladih i postojeće zaposlenike Grada Pakraca koji će administrativno provoditi ovaj projekt.


"Grad Pakrac vodi brigu o potrebama mladih, to ćemo još jednom pokazati i na ovom projektu jer ćemo osigurati adekvatan prostor za rad Kluba", rekla nam je gradonačelnica Blažević.
„Opći cilj je pridonijeti stvaranju društva koje odgovara na potrebe mladih i afirmira njihove potencijale, a specifični cilj je stvaranje poticajnije i otvorenije lokalne zajednice u kojoj djeluje klub za mlade koji pruža podršku, kvalitetne sadržaje, edukaciju i savjetovanje te potiče kreativno stvaralaštvo i aktivno sudjelovanje mladih u zajednici. Detalji projekta i mogućnosti za mlade s područja Pakraca bit će predstavljeni na početnoj konferenciji projekta, a sada samo navodimo najzanimljivije sadržaje: tečaj njemačkog jezika, mjesečno održavanje jezičnog caffea, održavanje instrukcija i priprema za maturu za srednjoškolce, tečaj fotografije i slično“ kazala nam je o projektu Orban.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić