U prva četiri mjeseca 2018. godine, u prometnim nesrećama na području PU požeško-slavonske smrtno su stradale dvije osobe dok u istom razdoblju 2017. godine nije bilo smrtno stradalih. Također, porastao je ukupni broj prometnih nesreća za 3 posto, ali i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za oko 27 posto u kojima je teško ozlijeđeno 17 osoba i 49 je lakše što je povećanje stradalih za 31 posto, kaže PU požeško-slavonska u svom priopćenju
Dalje navode da nakon analize podataka o prometnim nesrećama je razvidno da je gotovo 40 posto sudionika nesreća nastradalo zbog grešaka koje su se odnosile na brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, a nerijetko se radilo i o vožnji pod utjecajem alkohola.
Zbog takvog pogoršanja stanja sigurnosti policija će tijekom svibnja i lipnja poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sve kategorije sudionika u prometu, a osobito će se sankcionirati takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“: vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece) te nepropisne uporabe mobitela.
Sudionici većeg broja nesreća bili su i vozači mopeda i motocikala pa će se naročito kontrolirati nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu poput vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i drugo.

Prekršaji u svibnju
Kao upozorenje vozačima koji čine prometne prekršaje, upozorava policija, može poslužiti i informacija kako je samo proteklog tjedna, od 7. do 13. svibnja, prilikom pojačanog nadzora sudionika u prometu kontrolirano 733 vozila, pri čemu je evidentirano 229 prometnih prekršaja. Od navedenog broja, najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila – 85, alkoholiziranosti vozača - 15, nekorištenja sigurnosnog pojasa – 48, nepropisne uporabe mobitela 6.
Vozači mopeda počinili su 3 prekršaja (2 nekorištenja zaštitne kacige i jedno upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje), piše u priopćenju Policijske uprave koji potpisuje glasnogovornica Nikolina Janković.