banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U srijedu, 16. svibnja na imanju OPG Zlatko Širac u Gornjim Grahovljanima, održana je redovna godišnja skupština LAG-a Zeleni trokut koja je ujedno bila i izborna. U nazočnosti 20 članova LAG-a upravitelj Igor Matek izvijestio je o radu i poslovanju u 2017. godini ističući kako je godina protekla u iščekivanju aktivnosti koje su se počele provoditi u 2018. godini, a koje se prvenstveno odnose na raspisivanje natječaja za Mjeru 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava koji je u tijeku, a čiji će rezultati biti poznati do kraja rujna nakon što Agencija za plaćanja u poljoprivredi potvrdi evaluacijsku proceduru koju će odraditi LAG. Do kraja godine je planirano i objavljivanje natječaja iz mjere 4.1 namijenjen OPG-ovima te mjere 7.4.1 namijenjen za izgradnju lokalne infrastrukture. Matek je naglasio problem s predfinanciranjem koji u 2018. godini više ne bi trebao biti izražen s obzirom da LAG raspolaže sredstvima temeljem Odluke kojom su dodijeljena sredstva javne potpore za provedbu podmjera 19.2., 19.3. i 19.4. u ukupnom iznosu od 7.715,612,52 kn. Izvještavajući o financijama LAG-a u 2017. godini, rečeno je kako su prihodi  ostvareni u visini 210.049 kn te rashodi od 196.536 kn, pri čemu je godina završena u plusu od 20-ak tisuća kuna.

Nakon izvješća o radu, pristupilo se izboru članova radnih tijela LAG-a, a za novog predsjednika izabran Marijan Širac ispred Grada Pakraca koji će u sljedećem dvogodišnjem razdoblju na ovom mjestu zamijeniti gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu. Uz Marijana Širca kao predsjednika, za dva dopredsjednika su izabrani Marija Kušmiš ispred Grada Novske te Zdravko Nikšić ispred OPG-a Zdravko Nikšić.

U radnom dijelu Skupštine, Matek je predstavio projekt OPGenije koji je odobren za financiranje iz Europskog socijalnog fonda u partnerstvu sa LAG-ovima LAG Zapadna Slavonija, LAG Posavina i LAG Slavonska ravnica. 10 nezaposlenih osoba s područja LAG-a Zeleni trokut imat će priliku sudjelovati na besplatnim edukacijama, a koristi od projekta će imati i sam LAG s obzirom da će se tijekom provedbe 40% plaće upravitelja financirati iz projekta. Matek je predstavio i projekt „Ženska perspektiva“ lipičke udruge „Perspektiva“ kroz koji će 50 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih hrvatskih županija: Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije imati mogućnost za dodatno obrazovanje. Njime se namjerava potaknuti žene koje imaju registrirani gospodarski subjekt, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom te izradom rukotvorina i suvenira na daljnji razvoj poslovanja kroz upoznavanje novih pozitivnih primjera razvijenih dijelova Hrvatske, stjecanje novih znanja te socijalnih i poduzetničkih vještina, mentorstvom u poslovanju te osiguranje novog distribucijskog kanala internetske prodaje

Nakon formalnog dijela Skupštine članovi su mogli kušati meso crne slavonske svinje uzgojeno na OPG Zlatka Širca te craft pivo iz Pivovare Slavonica.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić