Ožujak je bio prvi mjesec u kojem se odvoz smeća iz domaćinstava Pakraca i Lipika naplaćivao na nov način. Osnovna promjena je da se odvoz smeća domaćinstvima ne naplaćuju prema broju članova, nego po predanom broju kanti mjesečno što se očitava zahvaljujući ugrađenim čipovima u kantama. Ovih dana završen je obračun prvog mjeseca (ožujka) tog sustava naplate i on pokazuje da je prihod Komunalcu od zbrinjavanja kućnog otpada uslijed promijenjenog sustava naplate pao 5 posto. Istovremeno, doznajemo od stručnog zaposlenika Adriane Baškiere, broj pražnjena specijaliziranih kontejnera na zelenim otocima su morali udvostručiti što pokazuje da građani, vjerojatno dodatno motivirani cijenim drugog i svakog sljedećeg pražnjenja kante s naplatom od približno deset kuna, ipak otpad sortiraju i razne vrste plastike i stakla umjesto u kućne kante odvoze na zelene otoke.
I u Komunalcu ističu da su iskustva prvog mjeseca nedovoljne za neke veće analize. No sigurno je da još nisu svi građani počeli razmišljati o broju predanih kanti miješanog komunalnog otpada i nisu iskoristili sve mogućnosti da selektiranjem otpada na kućnom pragu smanje broj mjesečnih predanih kanti i time uštede na cijeni odvoza otpada, ali doprinesu ekološki prihvatljivijem načinu zbrinjavanja otpada.
Bolje pokazatelje ćemo imati kroz nekoliko mjeseci, a daljnje mogućnosti sortiranja otpada i smanjivanja njegove predaje Komunalcu imat ćemo kada se tijekom ljeta na Crkvištu otvori reciklažno dvorište u kojem će građani moći predati više od 40 vrsta selektiranog otpada.