Podizanjem kandelabera za rasvjetu i početkom postavljanja žice za zaštitnu mrežu u utorak  su započeli završni radovi na izgradnji teniskih igrališta koji su na inicijativu Udruge mladih Mali most započeli jesenas pored gradskog nogometnog stadiona. U ta dva dana komunalni pogon Grada je podigao više od polovine zaštitne mreže tako da se ova tjedan može očekivati završetak i te faze. Nakon toga ostat će još neke sitnice, uređenje okoliša te postavljanje reflektora na kandelabere, što će ovisno o financijama, možda neko kraće vrijeme biti odgođeno.  Na današnjem sastanku gradonačelnice i Svena Zerdina, predsjednika Udruge mladih Mali most dogovoreno je da s radom teniski tereni započnu 26. svibnja i da najmanje godinu dana na upravljanje budu predani  Sportskoj zajednici Grada Pakraca, a do tada da se osnuje teniski klub koji će dalje voditi računa o  njihovom održavanju i korištenju.

Kako je rekla gradonačelnica Anamarija Blažević, prvih mjesec dana upotreba teniskih terena će biti za sve besplatna. No poslije toga će se kao i u svakom gradu naplaćivati. Još nije poznato koliko. O tome će se tek postići dogovor.  Igranje će biti moguće od 7 do 22 sata (nakon što prorade reflektori)  na način da će se trebati telefonski najaviti Sportskoj zajednici, a netko od njihovih djelatnika će doći otključati igrališta i omogućiti ulazak na terene. Ovaj sustav vrijedit će i prvih mjesec dana besplatnog igranja, kaže tajnik SZGP Denis Relota.

U izgradnju teniskih terena Grad je uložio oko 100.000 kuna novca, a Mali most oko 37.000. No u te iznose nisu uračunati brojni sati rada komunalnog pogona, bilo ljudskog, bilo mehanizacije, kao i volontera iz Malog mosta, ali i brojne donacije u materijalu  donatora koji će kao čin zahvale biti pozvani na otvorenje.

Pakrac već imao i teniske terene i klub

Pišući o izgradnji teniskih terena spominjali smo da će Pakrac po prvi put dobiti prave teniske terene. Međutim, prema tvrdnji našeg starijeg sugrađana Zvonimira Brkašića ta informacija nije točna. On  se sjeća, a i igrao je, da su između 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća dva prava zemljana teniska terena s pratećom ogradom postojala sjevernije od bivšeg nogometnog igrališta Uroševac na mjestu iza današnjeg KTC-a.

Kako se sjeća Brkašić tada je u Pakracu bilo je svega nekoliko pravih teniskih reketa s mrežicom pa se igralo „prakljačama“, reketima koji su u potpunosti bili ručno izrađeni od drveta. No unatoč tome, sjeća se Brkašić, održavani su i turniri.

Pakrac je već imao i teniski klub. Prema podacima Duška Kličeka, autora brojnih knjiga o povijesti ovog kraja, u svojoj još neobjavljenoj, ali pripremljenoj knjizi „Povijest sporta Pakraca i Lipika“ o tenisu u Pakracu piše: „Iako je tenis bio omiljen sport dijela imućnijih posjetitelja lipičkog Kupališta (Lječilišta) već u početkom 20. stoljeća, gdje su bila uređena dva zemljana tenis terena, prvi tenis klub je osnovan na osnivačkoj skupštini održanoj 15. kolovoza 1933. godine u Pakracu kao: „Pakrački tennis klub“, kojemu je svrha, kako piše u Pravilima, „gajenje i propagiranje tenis športa, ping-ponga i klizanja“ (Hrvatski državni arhiv).

Završetkom izgradnje teniskih igrališta i osnivanjem teniskog kluba bit će skinuta jedna od manjkavosti  pakračkog sporta jer jako je malo u Hrvatskoj gradova koji nemaju teniski teren.

Obogaćen sportski park

Teniski tereni nisu jedini  sadržaj kojima je ovog proljeća obogaćen pakrački sportski park. Pred osam dana u organizaciji Gradske sportske zajednice, uz financiranje Grada u iznosu od oko 8 tisuća kuna, na nekadašnjem prostoru improviziranog teniskog terena postavljena su dva betonska stola za stolni tenis. Demonstraciju  njihove upotrebe su predstavili na javnom treningu mladi stolnotenisači „LiPe“. Besplatno igrati mogu svi, samo je potrebno donijeti mrežicu, rekete i loptice.

U tijeku je i akcija prve ozbiljnije sanacije pakračke kuglane od njenog otvaranja 2008. godine. Sami kuglači obavljaju pripremne radove na izmijeni dotrajalog zaletišta i  takozvanih položnica (plastične podloge na koji se postavlja kugla). Nakon što oni završe vađenje starih, nove će postaviti stručnjak što će proračun koštati 33.000 kuna. U planu je do početka jesenske sezone još reorganizirati prostor gledališta na način da se tribina približi stazama, a ugostiteljski dio pomakne u zadnji dio. Već su skinuta stakla koje razdvajaju natjecateljski dio od gledališta.

Uz malo sreće obogaćivanje sadržajima pakračkog sportskog parka moglo bi biti nastavljeno još ove godine,  a prva slijedeća „meta“ je igralište za odbojku na pijesku.