Unatrag mjesec dana putem javnih medija mogli ste se informirati o sredstvima Europske komisije koja je osigurala 120 milijuna eura za program WiFi4EU kojim se do 2020. godine želi izgraditi infrastruktura pristupnih točaka (WiFi) za besplatan bežični Internet na javnim mjestima u gradovima i općinama. Pakrac se također uključuje u natjecanje, a hoćemo li biti jedan od gradova koji će dobiti vaučer u vrijednosti 15 tisuća eura, doznat ćemo već sredinom svibnja kad će se raspodijeliti prvi od četiri seta navedenih vrijednosnih bonova.
Naime, u sklopu prvog natječaja općinama i gradovima, odnosno svim prihvatljivim prijaviteljima, EK će dijeliti vaučere za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, primjerice u knjižnicama, muzejima, javnim parkovima i trgovima. Prihvatljive su jedinice lokalne samouprave zemalja članica Europske unije, uključujući i Island i Norvešku, a u prvom krugu natječaja podijelit će se 1000 vaučera. Za ovu uslugu u proračunu EU-a do 2020 osigurano je 120 milijuna eura, a tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU, tako da ne treba očajavati ne prođe li naš grad odmah u prvom krugu.
„Za ova sredstva trebat će nam dosta sreće jer će se vaučeri dijeliti prema redoslijedu prijave projektnih prijedloga. Pritom će se voditi računa o tome da svaka država sudionica dobije najmanje 15 vaučera, a u obzir će se uzeti i ravnomjerna geografska zastupljenost“, doznajemo od Vladimira Gazića iz LRA Poduzetnički centar Pakrac.
Ukoliko bi Pakrac prošao, Gazić kaže da je radna ideja postaviti odašiljač, koji bi signal odašiljao u radijusu od jednog do dva kilometra, negdje između bolnice i škole (možda kružni tok) zbog koncentracije ovih ustanova, ali i budućeg Sportskog rekreacijskog centra. Praksa je da se takvi instrumentni kamufliraju (npr. info-stanica s meteorološkim podacima ili sl.) pa neće biti osobit problem neprimjetno ga uklopiti u okolinu.
Prihvatljivim kandidatima će potpora biti izdana u obliku navedenog vaučera u vrijednosti 15.000 EUR po jedinici, a prijavitelji se obvezuju platiti internetsku pretplatu, održavanje opreme i održavanje besplatne bežične mreže najmanje tri godine.