Dobrovoljno vatrogasno društvo Prekopakra proslavilo je danas 90. godina svog postojanja združenom vatrogasnom vježbom ispred Češkog doma u Prekopakri, kojom su pripadnici Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik javnosti pokazali razinu svoje spremnosti, uvježbanosti i koordiniranosti u djelatnosti koju požrtvovno svakodnevno obavljaju, kao i svu opremu i mehanizaciju kojom raspolažu što su i demonstrirali kroz nekoliko primjera mogućih intervencija.


U Češkom domu prije same demonstracije održana je svečana sjednica povodom obilježavanja 90 godina DVD-a Prekopakra koju je vodio njegov predsjednik Bruno Skalnik i na kojoj je sudjelovalo vodstvo Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, izaslanici Požeško-slavonske županije i Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, zapovjednici svih postrojbi koje su danas sudjelovale u združenoj vježbi i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Drago Skalnik okupljenima je predstavio presjek djelovanja DVD-a Prekopakra od njenog osnutka 29. travnja 1928. do danas, sa svim usponima i padovima u tih trnovitih 90 godina. Potom se uzvanicima obratila gradonačelnica koja je izrazila izniman ponos tradicijom dobrovoljnog vatrogastva na ovom području te istaknula važnost vrednovanja njihovog rada, što grad namjerava i financijski popratiti, te neprestanog ulaganja u opremljenost društava, poglavito osobnu zaštitnu opremu, za koju će grad izdvojiti sredstva svakom DVD-u prilikom njihove proslave obljetnica kao što je danas DVD-u Prekopakra. Zahvalila im je svima što su čuvari naših života i imovine, te im poželjela sve najbolje u daljnjem radu i što manje intervencija. Sjednica je privedena kraju dodjelom spomenica i medalja članovima DVD-a Prekopakra za dugogodišnje požrtvovno djelovanje te dodjelom zahvalnica udrugama i pojedincima koji su svojim sudjelovanjem pomogli u ostvarenju ove obljetnice.

Združena vatrogasna vježba počela je prvom demonstracijom kojom je prikazan postupak izvlačenja ozlijeđenog vozača zarobljenog u automobilu na improviziranom poprištu prometne nezgode, prilikom čega su vatrogasci koristili svu dostupnu im opremu kako bi odvojili zablokirana vrata, uklonili vjetrobran vozila i hidrauličkim škarama otklonili deformirane dijelove smrskanog vozila te na taj način pristupili unesrećenom.

Drugom demonstracijom okupljenim građanima prikazano je gašenje vozila u plamenu, te razina pripremljenosti i brzine kojom je goruće vozilo neutralizirano.


U trećoj vježbi simuliran je scenarij u kojem je gorjela zgrada Osnovne škole u Prekopakri pri čemu su vatrogasci izveli izvlačenje nosilima dvoje dječaka zarobljenih u gorućoj građevini, kao i da za takve zadatke raspolažu adekvatnom opremom u vidu maski i boca s kisikom koje im omogućuju pristup u objekte ispunjene dimom te da mogu spašavati živote svojih sugrađana i u najekstremnijim uvjetima.


U završnoj vježbi demonstriran je požar na otvorenom iza igrališta Osnovne škole, gdje je gorjela veća površina prekrivena baliranom i rasutom slamom, scenarij s kojim se često susreću i koji je u velikoj većini slučajeva uzrokovan ljudskim nemarom, a u gašenju kojeg je sudjelovalo više dobrovoljnih vatrogasnih društava sa svom opremom koja im je na raspolaganju te je opožarena površina vrlo brzo i učinkovito stavljena pod nadzor.


U združenoj vatrogasnoj vježbi sudjelovala su Dobrovoljna vatrogasna društva iz Prekopakre, Pakraca, Lipika, Dobrovca, Filipovca, Omanovca, Donje Obriježi, Antunovca, Gaja, Velikog Banovca, Poljane, Marinog Sela, Brekinske, Brezina i Badljevine s preko stotinu svojih aktivnih članova. Nakon demonstracija održano je postrojavanje svih sudionika prilikom čega su im se obratili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji su pohvalili sposobnost, uvježbanost i opremljenost vatrogasnih postrojbi, njihovu dobru volju i zalaganje te im zahvalili što su oslonac i sigurnost zajednicama u kojima žive. Spremnost, uvježbanost i koordiniranost koju je danas demonstrirala Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik pohvalili su i izaslanici Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije tj. njen potpredsjednik Željko Petrović te zapovjednik Josip Ugrin. Predsjednik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik Tomislav Stokić nakon toga je dodijelio priznanja svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su danas sudjelovala u združenoj vježbi.

Za vrijeme završnog postrojavanja zapovjednik DVD-a Pakrac Ilija Turković ml. morao je s pripadnicima svoje vatrogasne postrojbe naprasno napustiti događaj jer se pokazala potreba za hitnom intervencijom u Pakracu, a budući da su naši vatrogasci bili u punoj spremi za manje od minute su bili na putu k poprištu poziva.

FOTOGALERIJA