„Cilj je da priroda radi za nas!“ misao je vodilja predavanja koje je održala Silvija Kolar-Fodor, pred prepunim auditorijem dvorane u gradskoj knjižnici, jer interesa za ono što je imala za reći nije nedostajalo. Silvija Kolar-Fodor predsjednica je udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga „U skladu s prirodom“, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka čime se bavi od 2006. godine, a i autorica knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ koju je predstavila jučer u Pakracu i koja je plod 11 godina njenog rada i iskustva.

Inspiraciju i uzor za ono čime se bavi pronašla je u liku i djelu Masanobua Fukuoke, japanskog prirodnog poljodjelca, filozofa i autora koji bio zagovornik zelene filozofije koja naglašava kako poljodjelstvo može biti uspješno bez oranja, gnojenja, plijevljenja i pesticida. Da je sve to provedivo u praksi i na koji način pokazala je na svom primjeru kroz vrtove u kojima uzgaja hranu na način posve suprotan konvencionalnoj poljoprivredi. Predavanjem je odgovorila na pitanje kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva , a i otkrila prirodne metode povećanja plodnosti tla , kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

Svoje bogato iskustvo podijelila je s našim sugrađanima na nadasve edukativan i interesantan način u gotovo dvosatnom predavanju koje je zadnje u ciklusu od 33 predavanja koje je održala diljem hrvatske. U druženju koje je potom uslijedilo autorica je odgovarala na brojna pitanja, razmjenjivala iskustva, a i svakojako sjemenje starinskih sorti povrća sa svim zaljubljenicima u prirodu koji su je jučer došli i poslušati.


Svi oni koji nisu imali priliku sudjelovati u jučerašnjem predavanju moći će autoričino znanje i iskustva pronaći u njenoj knjizi „Vrtlarenje u skladu s prirodom“ primjerak koje je postao dijelom knjižničke zbirke, a sve informacije o autorici, knjizi i radu udruge možete pronaći na njenim internetskim stranicama.