banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Na današnji dan 1995. godine, u ranim jutarnjim satima započela je VRO Bljesak u kojoj su hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. Bljesak je prethodio operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

Na svečanosti obilježavanja u Okučanima sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Podsjetimio, 23. godišnjica VRO „Bljesak“  biti će obilježena 4. i 5. svibnja u Pakracu prigodnim programom organiziranim od strane Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te Grada Pakraca.
Prvog dana (petak, 4. svibnja, 18 sati) izaslanstva će položiti vijence ispred spomen obilježja poginulih branitelja na RKT grobljima u Pakracu i Lipiku. Od 19 sati u pakračkoj Crkvi UBDM će biti služena misa, a večer će uveličati poznata hrvatska solistica Radojka Šverko besplatnim koncertom u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ s početkom u 20 sati.
Subota (5. svibnja) je predviđena za sportska natjecanja u kuglanju, pikadu i visećoj kuglani koja će biti održana na gradskoj kuglani (kuglanje) te na Omanovcu. Osim toga branitelji će se okušati i u kuhanju čobanca. Svi zainteresirani za kulinarsko natjecanje trebaju se prijaviti do 3. svibnja na kontakt mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 098/734-818, kako bi dogovorili detalje. Prema najavi organizatora, osim kuhanog čobanca svi prisutni tog dana moći će kušati i pečenog vola kojeg poklanjaju branitelji Pakraca iz Čazme.
Nedjeljni program počinje već u 11 sati i traje sve do večernjih sati kad će prisutne zabavljati Tamburaški sastav „Lipa“.

naslovna fotografija: www.hu-benedikt.hr

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić