Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić potpisao je danas s ravnateljicom Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac Marinom Major te ravnateljem Opće županijske bolnice Požega dr. Željkom Glavićem Ugovor o funkcionalnoj integraciji dviju bolnica. Ugovor je potpisan u Županijskoj vijećnici u Požegi, a poptisivanju je nazočio i župan Alojz Tomašević.

Što ovaj ugovor znači za dvije bolnice? Naglasak je na okupljanju i koncentraciji kvalitete na jednom mjestu, a spajanje bi trebalo utjecati na kvalitetu zdravstvene usluge, ali i na samu dostupnost  usluge jer će se osigurati mobilnost zdravstvenih radnika kako pacijenti ne bi trebali putovati. Obje će bolnice pritom sačuvati vlastite postojeće djelatnosti.

[caption id="attachment_16364" align="aligncenter" width="800"] foto:www.slavonski.hr[/caption]

„Ne trebaju biti svugdje stacionarani oblici liječenja, već trebaju biti na jednom mjestu. S druge strane, veća bolnica daje garanciju da pacijenti neće trebati s pakračkog kraja putovati za veliku većinu dijagnostičkih i terapijskih postupaka nego će specijalisti doći iz Požege u Pakrac i obratno", rekao je ministar Kujundžić. Dodao je kako je cilj procesa funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica podizanje kvalitete usluge i sigurnosti pacijenata te racionalnije upravljanje bolnicama, s manje troškova.

Dr. Željko Glavić je rekao da su ove dvije bolnice u prošlosti već zajedno funkcionirale, a jedini problem je predstavljala izgubljena pravna samostalnost pakračke bolnice. Na ovaj način je i to riješeno, rekao je, a s tim se složila i njegova pakračka kolegica Marina Major koja je dodala da su iskustva s požeškom bolnicom pozitivna i da se ovim ugovorom između njih jača suradnja i širi dostupnost zdravstvene ustanove.

Podsjetimo ovo je šesta po redu integracija bolnica, a prije današnje u 2017. godini realizirana je funkcionalna integracija sljedećih bolnica: Klinički bolnički centar Osijek i Opća bolnica Našice, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana i Opća županijska bolnica Vinkovci, Opća bolnica Šibensko-kninske županije i Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ Knin, Opća bolnica Karlovac i Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin te Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod i Opća bolnica Nova Gradiška.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Kujundžić je posjetio pakračku bolnicu, obišao odjele te obavio radni sastanak s Marinom Major, čelnom osobom pakračke zdravstvene ustanove.