Iako Pakrac i Lipik imaju 17 braniteljskih udruga financiranih iz gradskih proračuna u prostoriji pakračke Gradske vijećnice na predavanju Ivice Mateša, predsjednika UHBOL PTSP Pakrac – Lipik, „Socijalizacija branitelja u društvu“, održanom 20. travnja, okupilo se jedva desetak posjetitelja, uglavnom članova braniteljske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od post-traumatskog stresnog poremećaja Pakrac-Lipik.

Razloge nedolaska predstavnika ostalih braniteljskih udruga potražili smo kod Ljerke Pavković, organizatorice skupa ispred Palijativnog tima LiPa, koja je potvrdila da su pozivnice svim udrugama uredno odaslane elektroničkom poštom te da se o ovom događanju pravovremeno moglo doznati i kroz najave lokalnih medija.

Unatoč tome Mateš je predavanje odradio profesionalno te se kroz polusatno izlaganje osvrnuo na položaj branitelja u društvu, posebno onih oboljelih od PTSP-a. Između ostalog, izrazio je žaljenje što branitelji sve teže konzumiraju stečene povlastice, navodeći primjere iz medicinske prakse, što dovodi do pogoršanja ionako narušenog zdravstvenog stanja te pojave usamljenosti.
Dr. Marica Topić, zamjenica predsjednika ove Udruge i voditelj tima za psihosocijalnu pomoć unutar nje, podsjetila je da su branitelji najosjetljivija grupa društva jer nose teret savjesti i domoljublja iz Domovinskog rata. „Radimo s onima koji trebaju pomoć. Srijedom su terapije u prostorijama naše udruge, radimo s pojedincima i cijelim obiteljima, i možemo biti ponosni što su u našem kraju nasilje, suicidi, ali i obiteljski ekscesi svedeni na minimum“.

"Ova nezainteresiranost branitelja za današnju temu dokaz je da postoji problem otuđivanja pojedinca i povlačenje u četiri zida. To nećemo dozvoliti, rekla je Ljerka Pavković iz PT LiPa, te najavila daljnje aktivnosti posvećene hrvatskim braniteljima, a kao predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rat najavila je aktivno uključenje u rad Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Pakrac – Lipik.

[caption id="attachment_16129" align="aligncenter" width="900"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]