banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U petak, 13. travnja, na području Pakraca, 55-godišnjakinja je policijskim službenicima predala 151 komad streljiva, 3 ručne bombe i jednu tromblonsku minu koji su izuzeti i pohranjeni u prostorije policije do uništenja.
Ovo je tek jedna od takvih informacija koju nam policija svakodnevno prosljeđuje u svom dnevnom biltenu. Samo prošlog tjedna smo dobili četiri informacija tog sadržaja, a koja se dotiče pronalaska i predaje oružja ili eksplozivnih tvari na području Pakraca.
Tako je 9. travnja, oko 17 sati, u mjestu Veliki Banovac, u voćnjaku, 50-godišnjak prilikom obavljanja poljoprivrednih radova iskopao jednu ručnu bombu za koju je utvrđeno da je zaostala iz Domovinskog rata
Dan poslije anonimni građanin je u Pakracu predao policijskim službenicima 80 komada streljiva te elektrodetonatorsku kapslu koji su izuzeti i pohranjeni u prostorije policije do uništenja. U četvrtak, 12. travnja građanin je predao policijskim službenicima 250 komada streljiva koje je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.

Osim na području Pakraca policija javlja o sličnim aktivnostima i u ostatku županije. Tako je samo tijekom travnja oružje i eksplozivne naprave pronalažene u Pleternici, Brestovcu, Vetovu, Požegi i Velikoj
S obzirom na intenzitet ovakvih informacija neupućeni bi mogli zaključiti da je rat završio lani. No oni bolje upućeni su svjesni da svake godine u ovo doba godine, dakle u vrijeme početka poljoprivrednih radova, ali i čišćenju tavana, podruma i sličnih prostora za odlaganje se pojavljuje oružje i eksplozivne tvari zaostale iz Domovinskog rata koji je na našem području završio 1995. godine. Očito pojedini građani nikako da se „ozbiljno“ prihvate posla i iz svoje neposredne blizine uklone sve što bi danas s obzirom na protok vremena i istka roka upotrebe i te kako moglo biti samoaktiviranjem dodatno opasno.
Stoga iz policije upozoravaju: „ I dalje je u tijeku akcija „Manje oružja-manje tragedija“ za sigurniju budućnost bez oružja te građani mogu bez sankcija predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način učiniti svoj dom sigurnijim, a možda time spasiti i nečiji život. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja“, kaže se u jučerašnjem priopćenju policije.

Foto: Zagorje.com

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić