Na pakračkom trgu dr. Franje Tuđmana, danas u prijepodnevnim satima, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a po šesti su put organizirale humanitarnu akciju Omiljeni cvijet Ane Rukavine s ciljem potpore radu Zaklade Ana Rukavina. Građani Pakraca ovu su humanitarnu akciji mogli podržati i solidarizirati se simboličnim novčanim prilogom, a zauzvrat su dobili tulipan. Koliko smo doista solidarni, naši su sugrađani pokazali i prošle godine kad je istim povodom prikupljeno nešto manje od dvije tisuće kuna. Ne sumnjamo da će i nakon današnje akcije brojke biti barem približno iste.
Podsjetimo, Ana Rukavina Herceg, novinarka Vjesnika preminula je od posljedica leukemije, a svojim potresnim pismom i riječima "Želim život!" ganula je hrvatsku javnost. Iskrena molba za pomoć, 29-godišnjakinje koja se tad liječila, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u širom Hrvatske pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se odazvao velik broj ljudi.
„Na žalost Ana nas je napustila, ali i potaknula da pomognemo drugim oboljelima. U vrijeme njezinog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ako bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci" , rekla nam je Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije te dodala da se to radom Zaklade promijenilo. Danas je u Registru potencijalnih darovatelja upisano 59590 osoba (prošle godine bilo je 53302 osobe), a broj tipiziranih donora je 53824 (prošle godine 51024).
„Zadovoljstvo nam je da je Forum žena SDP-a GO Pakrac proveo ovu tradicionalnu humanitarnu akciju i podržavajući rad zaklade pružio nekome priliku za život“ završila je Pavković.