"Ovaj projekt je vrlo važan za našu školu i njime ćemo značajno podići standard korisnika Učeničkog doma. Nije zanemarivo niti to da ćemo obnovom ostvariti i popriličnu uštedu na energentima, rekao je Dario Čilić, ravnatelj Srednje Škole Pakrac, obraćajući se prisutnima na Početnoj konferenciji projekta energetske obnove zgrade Učeničkog doma Srednje škole Pakrac održanoj 13. travnja upravo u prostorijama zgrade predviđene za obnovu.


Projekt obnove vrijedan nešto više od 1,2 milijuna kuna kratko je predstavila Senka Horvat iz Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – PANORA koja je bitno pomogla pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga. Horvat je dodala je da su energetskom obnovom zgrade financirane aktivnosti izrade glavnog projekta, povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora te toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, promidžba i vidljivost projekta, upravljanje projektom i administracija te aktivnosti stručne podrške Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Točne brojke su sljedeće: ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.239.755,20 kn, od čeka Europski fond za regionalni razvoj financira do 732.224,72 kn, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, od kojeg je odobreno sufinanciranje do 362.299,64 kn.


Ovo je jedan je od ukupno 12 projekata s područja Požeško-slavonske županije koji su uspješno prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, referentne oznake 4c1.3, a osmi za koji se održava početna konferencija. Veliku pomoć pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga dala je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., a Požeško-slavonska županija je podržala ovaj projekt pružajući financijsku pomoć u udjelu sufinanciranja koji se odnosi na Korisnika.
Završetak projekta se očekuje do kraja 2018. godine, a energetska obnova će rezultirati uštedom toplinske energije za grijanje u iznosu od 58,52% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred C.


Zadovoljstvo projektom izrazila je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, podsjetivši da je ranije na isti način obnovljena zgrada matičnog vrtića u Pakracu, zgrada osnovne škole kao i višestambene zgrade. S područja energetske učinkovitosti u bližoj prošlosti, dodala je, u Pakrac je pristiglo oko 50 milijuna kuna.
Projekt je osim požeško-slavonskog dožupana Vedrana Neferovića, pozdravio i bivši pakrački gradonačelnik Davor Huška, pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, i tom je prilikom osim zadovoljstva izrazio određeno žaljenje što ovakvi programi na pakračkom području nisu bili prisutni ranijih godina kad je na našem području egzistiralo i radilo više domaćih tvrtki koje su u sklopu obnove kroz razne usluge mogle dobiti i svoj dio kolača. Dodao je i to da je ovaj projekt rezultat odlično posložene vertikale od državnog nivoa i resornog ministarstva, preko Regionalne razvojne agencije PANORA sve do lokalne gradske uprave i Poduzetničkog centra Pakrac koji odrađuju značajne poslove u cjelokupnom programu energetske obnove na pakračkom području.