Prošla godina je za vatrogasce Pakraca i Lipika bila  jedna od mirnijih u posljednje vrijeme o čemu govori i statistika intervencija. Na području ta dva grada vatrogasci 15 DVD-ova  su imali 31 požarnu te 26 tehničkih intervencija, ali i mnogobrojne druge ne vatrogasne prirode, izvijestio je sinoć u Velikom Banovcu na skupštini Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik Ilija Turković mlađi, njen zapovjednik.

Pored toga istaknuli su se intervenirajući  ljetos na požarima u Dalmaciji,  nedaleko Benkovca gdje je u pomoć  četiri dana išlo devet vatrogasaca s jednom cisternom s ovog području.

Govoreći o organizacijskoj strukturi Turković je posebno istaknuo da uz oko 800 ispitanih vatrogasaca i vatrogasnih časnika u organizacijama vatrogasne mladeži imaju oko 170 članova koji redovito sudjeluju u obuci,  na natjecanjima i vatrogasnim kampovima. Pored toga bogat je i popis vatrogasne tehnike s kojom raspolažu, a kojom dominiraju čak 43  različita vozila, devet traktorskih cisterni te brojna druga oprema poput pumpi, radio uređaja i slično, pri čemu velike zasluge za takvu opremljenost imaju donatori - prvenstveno Vlada Tirola,  rekao je Turković mlađi.

Govoreći o organizacijskom ustrojstvu tajnik VZ Zlatko Zerdin istaknuo je da osim 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava  s 3,5 zaposlenika  djeluje i pet profesionalnih vatrogasaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Požeško-slavonske županije raspoređeni u Pakracu i Lipiku, kao i dobro suradnju s nadređenima unutar Hrvatskog vatrogasnog saveza. Sve to ne bi bilo moguće bez dobre suradnje s gradovima Pakraca i Lipika koji su lani iz proračuna za vatrogastvo izdvojili  390.000 (Pakrac), odnosno 370.000 kuna (Lipik), kao i oko 30.000 Vatrogasna zajednica Županije pa su vatrogasci Pakraca i Lipika lani potrošili kroz svoju Zajednicu nešto više od 800.000 kuna.

Od ostalih aktivnosti Zerdin je istaknuo da su sva društva odradila sve zakonske obveze poput skupština, natjecanja, a po prvi put, kao jedini u županiji, su imali i natjecanje zimi u dvorani što su kasnije pozdravili i gosti s Požeštine.

Slične aktivnosti u približno istim financijskim okvirima u  planu su i za ovu godinu.

Puno pohvala s Požeštine

Pohvale za takav rad na skupštini došle su i od gostiju. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, osim rada je pohvalila organizaciju i izvješće na skupštini pa uslijed toga i nije čudno da je tradicija vatrogastva na ovom području stara 140 godina. Pohvalila je naročito rad s mladeži i istaknula zadovoljstvo što je čula s koliko tehnike vatrogasci raspolažu, ali i naglasila potrebu da se ubuduće više pažnje posveti osobnoj zaštitnoj opremi. Kao razlog dobrih rezultata ona je istaknula odličnu sinergiju dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, a kako bi bar približno nadoknadila volonterima trud i potrošeno vrijeme krajem  godina je donijela odluka da se nezaposlenima dobrovoljnim vatrogascima  duži boravak na intervencijama plati iz gradskog proračuna. „Hvala vam na intervencijama, hvala vam na humanitarnom i dobrovoljnom radu“, završila je pakračka gradonačelnica.

Dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar  također je imao samo riječi hvale za vatrogasce ističući da novac koji je iz proračuna u njih uložen nije trošak nego  investicija, a rad s mladima ukazuje da  vatrogasna budućnost u ovom kraju nije upitna.

I gosti s Požeštine, iz više njihovih DVD-ova te tri tamošnje vatrogasne zajednice su hvalili rad pakračko-lipičkih vatrogasaca istakavši da će dio toga što su čuli pokušati prenijeti u svoja društva.  Josip Ugrin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije naročito je pohvalio spremnost naših vatrogasaca da se uključe u šire aktivnosti što je pokazao lani slučaj Benkovca, ali i sadašnja pomoć u Slavonskom Brodu gdje Ilija Turković stariji s pakračkom cisternom kao jedini vatrogasac s naše županije već osam dana opskrbljuje stanovništvo pitkom vodom. Ugrin je zahvalio i gradskim čelnicima na podršci koju pružaju vatrogascima.

Danijela  Kiša, ravnateljica GD CK Pakrac je zahvalila na suradnji i poželjela vatrogascima još jednu mirnu godinu.