Sinoć je u Zagrebu u 67. godini života nakon kratke bolesti umro Toni Hnojčik, novinski fotoreporter i umjetnički fotograf , Pakračanima najviše poznat po brojnim fotografijama koje je snimio na pakračkoj bojišnici u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Hnojčik je rođen 1951. godine u Daruvaru gdje je završio osnovnu školu i stekao prva znanja i ljubav prema fotografiji za koju je već u prvom razredu gimnazije znao da će mu biti profesija. Pohađao je dvije godine prestižnu likovnu akademiju FAMU u Pragu. Po povratku zapošljava se kao fotoreporter u Jednoti, listu češke nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ubrzo počinje suradnju s Večernjim listom.

Već prije Domovinskog rata je samostalno izlagao, no svjetski poznati fotoreporter postaje s početkom Domovinskog rata kada 1. ožujka upravo u Pakracu snima fotografije koje su objavljivali brojni hrvatski i europski listovi. S kolegom novinarom Sašom Lekovićem gotovo svakodnevno je prisutna na pakračkoj bojišnici gdje snima svjetski poznate fotografije čiji dio je  2011. godine u izdanju Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata objavljene  u fotomonografiji “To sam radio u ratu, sine“, koja će vjerojatno zauvijek biti najbolja i najopsežnija fotomonografija Domovinskog rata na zapadnoslavonskoj bojišnici.

„Tematski najveći dio fotomonografije obuhvaća fotografije od prvog sukoba JNA i hrvatskih snaga u Pakracu početkom ožujka 1991., otvorene agresije srpskih snaga i JNA na zapadnoslavonsko područje u kolovozu 1991., te razaranja civilnih ciljeva, ubijanja civila i branitelja, evakuacije civila, pa do prvih oslobodilačkih akcija hrvatskih snaga u Republici Hrvatskoj. Nakon stravičnih, no i ponosnih fotografija ratne 1991., slijede fotografije povratka i obnove razrušenih domova, te boravka snaga UNPROFOR-a od 1992. do 1995. na zapadnoslavonskom području. Nakon tog razdoblja, ni rata ni mira, slijede fotografije veličanstvene VRO Bljesak kojom je oslobođeno cijelo područje zapadne Slavonije. Na kraju knjige tematski su prikazane fotografije s prizorima stradanja životinja, posjeta novinara i raznih delegacija tom području. Ova dvojezična (hrvatsko-engleski) fotomonografija T. Hnojčika vrhunsko je umjetničko djelo i povijesni dokument, koja kronološki i tematski kroz fotografije prikazuje velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno na zapadnu Slavoniju“. Ovo je  samo jedna od recenzija ovog povijesno vrijednog knjižnog  izdanja.

Osim foto-aparatom ratna događanja u Pakracu je bilježio i kamerom, a snimke je često koristila HTV.

Svoj ratni fotografski  opus, ali i brojne druge novinske fotografije, izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od  1992. do 1995. godine intenzivno je surađivao u „Pakračkom listu“. U tom razdoblju najveći broj fotografija na prepoznatljivoj naslovnici Lista je upravo njegov.

Godine 1994. prelazi raditi u Europapres holding snimajući fotografije za većinu njegovih izdanja, najviše za Globus, Gloriju i Arenu u kojoj je radio  do njena gašenja 2009. godine. Od tada je radio kao slobodni fotoreporter, a imao je i više vremena posvetiti se umjetničkoj fotografiji koju je također vrlo volio.

Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima i »Zlatnu kameru«, godišnju nagradu HND-a, i »Zlatni objektiv«, nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Pogreb Tonija Hnojčika će biti u subotu u Daruvaru, a komemoracija u Hrvatskom novinarskom društvu u utorak.

 

[caption id="attachment_15696" align="aligncenter" width="700"] naslovnica knjige[/caption]