„U ovoj je bolnici 21. svibnja 1928. g. u 68. godini života, preminuo najveći slovački pisac realizma, učitelj i liječnik Martin Kukučin, veliki prijatelj hrvatskog naroda“, zapisano je na spomen ploči slovačkom stvaraocu, koja je danas prijepodne svečano otvorena u glavnom holu OŽB Pakrac.


U nazočnosti čelnih ljudi Pakraca i Lipika, predovođenih gradonačelnicima Anamarijom Blažević i Vinkom Kasanom, kao i Davora Huške, pomoćnika ministrice RREF-a te Marine Major, ravnateljice OŽB Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, svečanosti otvorenja prisustvovali su i Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj te ostali uvaženi slovački gosti, Kukučinovi sunarodnjaci, predvođeni neizostavnim Rajmondom Bradikom, načelnikom općine Jasenova te gradonačelnicima Donjeg Kubina i Revuce. Slovaci u Pakracu borave povodom proslave Josipova, Dana Grada Pakraca koji se danas svečano obilježava prigodnim programom.


Svečano otvarajući spomen-ploču, obrativši se prisutnima gradonačelnica Blažević je, uz zahvale slovačkim prijateljima na posjeti, naglasila važnost Kukučina kao spone dva prijateljska naroda. Dodala je i to da „prijateljstvo uspostavljeno na lokalnoj razini između gradova Pakraca i slovačkih Donjeg Kubina, Revuce ili općine Jasenova već ima dugogodišnji staž, a najljepši rezultat toga su dječja zimovanja Hrvata u Slovačkoj, odnosno uzvratna ljetovanja Slovaka u Hrvatskoj – u Pakracu, Lipiku te na otoku Viru."
Slovački veleposlanik Priputen se osvrnuo na život Kukučina te vrijeme provedeno na hrvatskom, odnosno pakračkom području gdje je proživio svoje posljednje dane. Drago mu je, rekao je, da i nakon 90 godina od smrti, njegova kulturna baština udružuje Slovake i Hrvate.