Prošlo je 40 dana od objavljivanja Javnog poziva Grada Pakraca za podnošenje zahtjeva za poticaje za razvoj poduzetništva za čega je u ovoj godini u pakračkom gradskom proračunu predviđeno 100.000 kuna. Interesa ima, osnovano je povjerenstvo koje će ocjenjivati opravdanost zahtjeva, ponašat ćemo se fleksibilno, spremni smo program dorađivati i po potrebi na rebalansu povećati iznos, rekla je pakračka gradonačelnici Anamarija Blažević na tribini organiziranoj prijepodne u sklopu Dana gospodarstva kao dio programa obilježavanja Dana Grada.
Pred oko 30-tak slušača iz redova OPG-ova, predstavnika raznih institucija i polaznika tečaja na projektu „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“, Ivana Orban, direktorica Lokalne razvojne agencije PCP još jednom je predstavila poticajne mjere koje se Grad provodi kroz četiri potprojekta namijenjena poticanju zapošljavanja, početak rada registrirane djelatnosti, sufinanciranje troškova materijalnih i nematerijalnih ulaganja, sufinanciranje troškova izrade natječajne dokumentacije kroz koje poduzetnici, obrtnici i OPG-ovi s područja Grada Pakraca mogu ostvariti od dvije do deset tisuća kuna nepovratnih sredstva za sufinanciranje svojih gospodarskih aktivnosti u 2018. godini pri čemu korištenje jedne mjere ne isključuje ostale ili sudjelovanje na drugim natječajima o čemu su podrobne informacije objavljene na službenim stranicama Grada.


U drugom dijelu Igor Matek, upravitelj Lokalne agencije „Zeleni trokut“, predstavio je natječaj “Ulaganje u rast i diverzifikaciju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2014-2020. godine koji će biti otvoren od 22. ožujka do 21. travnja. Ukupan iznos raspoloživih sredstava na ovom natječaju iznosi 673.632 kune, a visina potpore po nositelju projekta iznosi 15.000 €, odnosno 111.678 kuna. Pojednostavljeno rečeno nositelji 6 najboljih projekata će dobiti svaki nepovratno po 15.000 eura kojima mogu financirati razvoj različite poljoprivredne proizvodnje pri čemu nisu uvjet dodatna vlastita ulaganja. I ovdje sve informacije zainteresirani mogu dodatno dobiti kroz natječaj i popratne dokumente objavljene na internet stranici LAG-a (http://lag-zeleni trokut.com), ili u izravnoj komunikacijom s LAG-om ili PCP-om. Osim odgovora na konkretne pojedinačne upite u raspravi gradonačelnica i Marko Dumančić, predstavnik Županijske gospodarske komore, su poželjeli da u buduće kod ovakvih natječaja obrasci budu jednostavniji, prilikom bodovanja se primjenjuju samo jasni i mjerljivi kriteriji te da si nadležna tijela koja ocjenjuje pristiglu natječajnu dokumentaciji stave krajnje i realne rokove za odgovor kandidatima.


U trećem dijelu Vladimir Gazić, stručni suradnik PCP je upoznao prisutne s trenutno otvorenim natječajima na državnoj razini pri čemu je kao najinteresantniji ocijenjeni oni iz mjere 4.1 namijenjeni ratarstvu, ali i oni koji OPG-ove, posebno male, potiču na proširivanje djelatnosti na različite nepoljoprivredne sektore poput turizma i drugih usluge o čemu zainteresirani mogu informacije dobiti u PCP. Gazić je do ljeta najavio još i otvaranje nacionalne razine natječaja iz Mjere 3.5.1 koji sada providi lokalno LAG, te otvaranje mogućnost dobivanja velikih potpora za mlade poljoprivrednike uz uobičajeno opasku da je PCP uvijek pakračkim poduzetnicima otvoren za informacije.