U sklopu obilježavanja Dana grada Pakraca jučer u 18 sati je u Gradskoj vijećnici pred sedamdesetak zainteresiranih svoju knjigu predstavila književnica Josipa Pavičić Berardini. Predstavljanje je bilo dio turneje kojom promovira svoju knjigu “6 milimetara” koju je započela u srpnju prošle godine, a unutar koje je Pakrac bio šezdeset i sedma postaja.

Iskustvo preboljenog karcinoma dojke bilo je pokretačka inspiracija za stvaranje knjige i u nju je pretočila sve ono s čim se suočavala od same pretrage koja je potvrdila dijagnozu, do mukotrpnog puta k izlječenju i svega dobroga što je iz toga proizašlo. Sama autorica naglašava da to nije knjiga o smrti iako je smrt bliske osobe bila dijelom te borbe, već je to knjiga o životu i pobjedi za koju se naposljetku izborila protiv zloćudne bolesti. Izrazila je želju da njeno iskustvo pomogne drugima i da ih jednako tako potakne na pravovremeno djelovanje u vidu redovnih kontrola što je najmanje što netko može učiniti kako bi se u slučaju oboljenja moglo pravovremeno djelovati i tako imati najbolju moguću šansu za izlječenje.

Autorica je nastupila i kao ambasadorica udruge Europa Donna Hrvatska, kojoj odlazi dio prihoda od prodaje knjige kao pomoć nastojanjima udruge u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Značaj takvog aparata, kojeg Hrvatska trenutno nema, je u smanjenju emisije zračenja koje pacijentice primaju. Intraoperativno zračenje je jednokratna isporuka određene doze zračenja tijekom operativnog zahvata direktno na mjesto primarnog tumora, radi čega pacijentica umjesto da tridesetak puta dolazi na terapije zračenjem može biti u krugu svoje obitelji već nekoliko dana nakon operacije.

Glazbenu podlogu sinoćnjoj promociji omogućile su učenice OGŠ Pakrac Maja Brlenčić i Ida Jirasek izvedbom Valcera iz Uspavane ljepotice, Petra Iljiča Čajkovskog, i profesorice OGŠ Pakrac Martina Faktor i Kornelija Boršodi izvođenjem skladbe Vocalize Sergeja Rahmanjinova. Kao predstavnica Grada Pakraca koji je svojom potporom sudjelovao u ostvarenju ovog događaja, prisutna je bila gradonačelnica Anamarija Blažević.