„Pakrac je mjesto gdje se počela stvarati hrvatska država. Pakrac je sigurno temelj herojskog čina i vizije kroz koju smo poslije prolazili. To je onaj moment kad mnogi nisu vjerovali u ono što dolazi, a dolazio je jedan okrutni rat, ali pobjednički. Nažalost mnogi naši prijatelji nisu uspjeli dočekati tu neovisnu Hrvatsku, ono što je bio naš san. Ali danas nakon mnogo godina možemo biti ponosni na našu Hrvatsku vojsku, na našu policiju na sve nas i ono što smo stvorili“, rekao je Ante Deur, izaslanik Predsjednice RH na svečanoj akademiji što je zbog snijega i niskih temperatura umjesto uobičajenog svečanog postrojavanja postrojbi iz Domovinskog rata ispred zgrade pakračke policijske postaje održana u kino sali Hrvatskog doma.

I danas je ta vizija i ciljevi, u vrijeme raznih ugroza, ta ljubav, vjera prema domovini jako bitna, naglasio je Deur prenoseći pozdrave i čestitke Kolinde Grabar Kitarović. Deur je bio posljednji od sedam govornika na akademiji na kojoj su prisustvovali brojni visoki časnici Hrvatske vojske i policije, izaslanstva raznih državnih institucija i braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, izaslanstva brojnih jedinica lokalne i regionalne samouprave, branitelji sudionici događanja od 1. i 2. ožujka 1991. godine.

O tijeku tih događanja su govorili umirovljeni general Marko Lukić, tadašnji zapovjednik postrojbi MUP-a RH koja su činile antiterorističke jedinice iz Zagreba i Bjelovara te Željko Prša, izaslanik MUP-a RH.

Medved: „Poboljšati standard branitelja“

Brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, danas i u funkciji izaslanika premijera, nakon što je zahvalio svim sudionicima ove akcije, ali i inače rata kojim je obranjena Hrvatska, je rekao da je Domovinski rat počeo prije 27 godina upravo ovdje. Osim riječi zahvala ministar je govorio o mjerama i aktivnostima Vlade RH koji imaju za cilj poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja pa je tako spomenuo da je lani donesen novi Zakon o hrvatskim braniteljima kao odgovor na niz teškoća koje su stvarali probleme u ostvarivanju prava branitelja, a ove godine su povećana proračunska sredstva koja su namijenjena tome, kao što su i počeli sistematski zdravstveni pregledi u cilju očuvanja zdravlja branitelja. „Uvijek ćemo štiti istinu o Domovinskom ratu i prava hrvatskih branitelja“, naglasio je ministar prizivajući kao i uvijek na zajedništvo i sjećanja svih poginulih časnih ljudi za slobodu Hrvatske.

Župan Alojz Tomašević je istaknuo, obraćajući se suborcima, da su imali čast da budu povijesni stvaraoci ove slobodne hrvatske države i što vrijeme protječe, vrijednost onog doba je sve veća. O tome treba govoriti, a onima kojima to i ovakve svečanosti smetaju nisu nikada niti željeli niti voljeli slobodnu Hrvatsku. „No ona je realnost, ona je bila, ona jest i ona će biti. Stoga ću samo prenijeti poruku naših otaca i djedova; čuvajte nam ovu Hrvatsku za buduća pokoljenja“, rekao je požeško-slavonski župan Tomašević.

Akademiju je otvorio Miroslav Ivančić, predsjednik GV Pakrac, danas i u funkciji predsjednika Udruge hrvatske policije iz Domovinskog rata branitelje Pakraca i Lipika, organizatora ovog obilježavanja koji je zahvalio svima na današnjem dolasku u Pakrac. On je podsjetio da kada su pred 12 godina pokrenuli ovu svečanost je bilo onih koji su sumnjičavo vrtjeli glavom, ali ustrajnošću su došli i do 13. obilježavanja. Također je izrazio nadu da će na obilježavanju 30. obljetnice ovdje biti nazočan cijeli državni vrh.

Goste je pozdravila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasivši da moramo znati voljeti našu prošlost kako bi mogli cijeniti budućnost, za koju se trudimo da bude onakva kakvu su je zamislili naši branitelji, tu u Pakracu, prije 27 godina. Na kraju svečanosti Josip Klem, predsjednik Udruge specijalne policije je desetorici pojedinca i institucija uručio kao zahvalu na suradnji novo izašlo tiskano izdanje foto monografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“. Akademiju je nastupom uveličala klapa Sveti Mihovil iz Splita.