banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Počašćeni smo što je u ove dane ponosa i slave izložba postavljena baš u Pakracu. Nema smisla vama domaćinima pričati o događajima koje ste sami doživjeli, o vremenu kojeg ste sami svjedoci. Zato ću ovom prilikom tek istaknuti da je glavni cilj izložbe Mladena Genca čuvanje i promicanje istine upravo o tim vremenima i događajima, kao i o Domovinskom ratu u cjelini“, rekao je Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva iz Varaždina, u pozdravnom govoru u ime autora Mladena Genca, koji se iz zdravstvenih razloga nije pojavio na večerašnjem otvorenju izložbe „Ratni foto zapisi“, postavljene u Muzeju Grada Pakraca povodom obilježavanja 1. ožujka - 27. godišnjice početka rata u RH.


Obraćajući se dalje, Hrelja je izrazio nadu da će izložbu koja je otvorena do 27. ožujka posjetiti velik broj učenika s područja Pakraca i Lipika, jer je količina podataka o Domovinskom ratu, koja je trenutno hrvatskoj mladosti na raspolaganju, nedovoljna za kvalitetnu prosudbu „pa postoji realna opasnost da se za 20 godina ostvare tendencije koje će u Domovinskom ratu izjednačiti žrtvu i agresora“ zaključio je Hrelja.

S izjavama Hrelje složio se i general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane. Prenijevši pozdrave resornog ministra Krstičevića te ministra branitelja Medveda, Jakop je podsjetio na obavezu očuvanja temeljnih vrijednosti Domovinskog rata, koje se moraju usmjeriti u stvaranje onakve države kakvu su željeli poginuli, ali i kakvu žele hrvatski branitelji danas.
Miroslav Ivančić, predsjednik GV Pakrac i predsjednik UHPB Pakraca i Lipika, uz pozdrave je podsjetio na sutrašnji svečani program obilježavanja, koji doživljava svoje 12. izdanje, a koji je tijekom godina podignut na zavidan nivo što je prepoznato prošlogodišnjim generalnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te ovogodišnjim, kad se obilježavanje održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je uz brojne goste posebno pozdravila simpatične Zagorce, koji su unatoč nevremenu pridošli u velikom broju. „Pakrac i Lipik moraju biti na svakoj karti i u svakoj knjizi koja govori o Domovinskom ratu jer, vrlo dobro znate, ovdje 1991. niste branili samo Pakrac, već i svoje domove“, rekla je, a govoreći o izložbi, složila se s prethodnicima o važnosti prenošenja ratne istine kroz ovakav kulturni sadržaj. „Istina mora biti u službi stvaranja ljubavi prema Domovini, koja će dalje iznjedriti upravo onakvu budućnost kakvu su svi oni poginuli, ali i preživjeli hrvatski branitelji željeli“ završila je Blažević.

Izložbu su uveličali i učenici OGŠ Pakrac pod vodstvom učiteljice Martine Faktor, koji su izveli skladbu „Vezak vezla Hrvatica mlada“. Nastup pakračkih glazbenih osnovaca poslužio je i kao najava gitarističkog koncerta Dubrovčanina Maroja Brčića, koji je uslijedio nakon svečanog otvorenja izložbe.
„Ovo nije Marojev prvi koncert u Pakracu, nastupio je prvi put prije 25 godina u pakračkom Župnom dvoru kao član Dubrovačkog gitarskog tria. Današnji koncert nazvali smo „Od grada heroja - gradu heroju“ i drago nam je da smo uključeni u ovakve projekte i obilježavanja važnih obljetnica, rekla ja Alfreda Petani Grafina, ravnateljica OGŠ Pakrac.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić