U organizaciji Udruge policije branitelja Pakraca i Lipika, Grada Pakraca, Gradske knjižnice i OGŠ Pakrac, jučer u večernjim satima u Gradskoj vijećnici održana je Večer domoljubne pjesme poezije i proze (u okviru obilježavanja početka Domovinskog rata u Pakracu) prilikom koje su dodijeljene nagrade najboljim literarnim radovima nastalim u projektu „Mladi i Domovinski rat“.

Najbolje literarne radove imale su Elena Lenče iz Pakraca i Lara Štimac iz Lipika kojima su kao nagrada dodijeljeni poklon bonovi u vrijednosti 500 kuna. Drugoplasirane su bile Sabina Bencištadler u Pakracu i Antonela Šubert kod Lipičana, a treće mjesto su osvojile Dorotea Tomić (Pakrac) i Dorotea Prebežac (Lipik).

Glazbenu podlogu literarnim radovima pružio je Tamburaški orkestar Pakrac koji je pratio vokalnog solista Kristijana Kostića u interpretaciji hrvatskih domoljubnih pjesama „U boj, u boj“ i „Bože čuvaj hrvatsku“ te glazbeni sastav trioLA koji je izveo tradicionalnu hrvatsku pjesmu „Vezak vezla Hrvatica mlada“.

U okviru Večeri predstavljena je i nakladnička kuća „Despot Infinitus“, specijalizirana za objavljivanje knjiga koje govore o hrvatskoj povijesti a koju su predstavljali njen direktor i glavni urednik Zvonimir Despot te izvršni urednik Danijel Tatić. Našim sugrađanima došli su predstaviti svoju biblioteku „Hrvatska povijest“ koja se u nekim svojim izdanjima dotiče i govori upravo o domovinskom ratu i zbivanjima na našem području. Predstavljanje gostiju i razgovor s njima vodila je Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice. Osim što su mogli čuti predstavljanje opusa njihove izdavačke djelatnosti, zainteresirani su imali priliku i kupiti nešto od predstavljene literature na kraju Večeri.

Sinoćnju manifestaciju vodio je Miroslav Ivančić, predsjednik hrvatske udruge branitelja Pakraca i Lipika, gradonačelnica Anamarija Blažević i dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar dodijelili su nagrade, a mladim literatima podršku su došle pružiti ravnateljice Osnovnih škola Pakrac i Lipik, Sanja Delač i Klaudija Kovač.

Sve literarne radove objavit ćemo sutra u izdvojenom prilogu na portalu Pakračkog lista.