Unatoč niskim temperaturama i nešto većim količinama svježeg snijega život u Pakracu jutros nije stao, a odstupanja od neuobičajenog dnevnog ritma odnosi se samo na činjenicu da autobus koji ujutro vozi djecu u školu iz Šeovice i Šumetlice radi neočišćenosti nije se uspio probiti do njih te da djeca danas nisu na nastavi. Za razliku od osnovaca u vrtić su došla sva djeca i u svih pet zgrada radi se uobičajeno, kaže ravnateljica Višnja Klobučar.


Kako nam je rekao Marijan Malogorski, voditelj službe na pakračkom autobusnom kolodvoru to je ujedno bio jutros i jedini autobus koji nije odvezao svoju liniju. Ostali svi jesu, mada je bilo manjih kašnjenja što je posljedica slabe očišćenosti prometnice, posebice one prema Požegi, javljaju naši čitatelji (vidi fotografiju).


Služba 112 izvijestila je da zbog zimskih uvjeta na snazi zabrana prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretne automobile s priključnim vozilom na cestama: D38 Pakrac –Požega i D47 Lipik –Trokut, kao i većina državnih cesta na području županije.
Almir Delihodžić, voditelj pakračkog komunalnog pogona, koji na raspolaganju ima šestero ljudi, kamion, traktor i mali traktor kaže da iako rade non-stop od jučer još uvijek su u zoni prvog prioriteta (24 sata od prestanka padalina): grad, Kusonje, Prekopakra, obadva Majura, Badljevina, Omanovac i Dereza. Ostale prometnice između naselja su u nadležnosti Županijske uprave za ceste. Naselja istočno i zapadno od požeške ceste su na redu u drugom prioritetu (48 sati od prestanka padalina) i mehanizacija na čišćenju tih cesta će u to područje biti upućena sutra. Posljednjih dana su potrošili 20 tona soli.


U našoj prijepodnevnoj patroli gradskim ulicama nismo sreli doslovno nikoga tko čisti pred svojom kućom ili radnjama pješačke nogostupe što je uobičajeno pakračko stanje.
Zdravko Svjetličić, voditelj pakračke Nadcestarije kaže da su unazad 24 sata non-stop dežurali s dva kamiona s ralicama i jednim vozilom koje je opsluživalo šestero ljudi. Radi niskih temperatura noćas i danas nisu posipali solju, a tijekom veljače na državnim cestama njihove nadležnosti su potrošili 120 tona soli. Kako promet tijekom dana bude življi tako će se uslijed trenja i miješanja soli ona bolje djelovati pa će ceste biti „crnije“ što ostavlja mogućnost da noćas, kada se očekuju još niže temperature, izazove mjestimične poledice.
Policija u dnevnom biltenu spominje na području Pakraca jučer tek dvije manje prometne nezgode; ujutro na parkiralištu KTC-a i poslijepodne u centru grada samo s manjim materijalnim štetama.

Hitna bez dodatnog posla
Hitna medicinska pomoć Županije je unazad 24 sata na području Pakraca imala pet intervencija (19 na županiji), što je uobičajeni broj i niti jedna nije izravno povezana s vremenskim prilikama. Na hitnom medicinskom prijemu pakračke bolnice jutros je zbog povrede gležnja uzrokovanog padom pomoć potražila tek jedna sugrađanka. Padovi na poledicama, kažu u hitnoj, su češća pojava prvog dana pojave snijega i smrzavanja pa je tako bilo i u nedjelju ujutro kada je pomoć zbog pada potražilo više sugrađana.


Problema nije bilo niti u komunalnom sustavu. Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik je potvrdio da u opskrbi vodom nije bilo zastoja. Na vodozahvatu u Šumetlici radi onemogućavanja smrzavanja su udvostručili dežurstvo. Unatoč najavljenom dodatnom zahlađenju noćas vjeruje da će opskrbe vodom biti uredna, osim u domaćinstvima koje bi uslijed neadekvatnosti internih instalacija moglo doći do njihovog smrzavanja. Opskrba električnom energijom na županiji se odvijala se bez zastoja, a za danas i sutra nemaju najave nikakvih radova koja bi mogli uzrokovati zastoj. Slično je i s opskrbom plinom, kažu u županijskoj 112 službi.
I odvožnja smeća funkcionirala je jutros redovno. Kako kažu u Komunalcu ne očekuju niti sutra dodatnih poteškoća.