banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Nakon rekapitulacije prošlogodišnjih djelovanja i događanja, kao najznačajnija akcija Dječjeg gradskog vijeća Grada Pakraca istaknuto je sudjelovanje u humanitarnoj akciji u okviru Tjedna Solidarnosti prilikom kojeg je, u suradnji s Mladeži Crvenog Križa, prikupljeno 2565,70 kn. Naglasila je to Sara Marin, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća na sjednici održanoj 26. velječe u Osnovnoj školi Braće Radić u Pakracu.

Planirane aktivnosti u nadolazećoj godini (uz već sredinom veljače održan maskenbal u kojem su sudjelovali niži razredi Osnovne škole  i Dječji vrtić Maslačak), u ožujku uključuju upoznavanje s drugim Dječjim Gradskim Vijećima, posjet pedijatriji Bolnice Pakrac i darivanje knjige i plakata te odlazak u poludnevni boravak Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Lipika.

Mali vijećnici će u travnju  oganizirati potragu za pisanicama i njihovo ukrašavanje, sadnju mladog stabla i cvijeća na gradskim površinama, dok za svibanj planiraju akciju Zelena čistka i uređenje prostora za zajedničko druženje. Lipanjskih dana u planu je organizacija školske biciklijade, razmjena školskih udžbenika i sportska natjecanja u humanitarne svrhe.

Pod točkom razno učenici tj. članovi vijeća razgovarali su s gradonačelnicom Anamarijom Blažević prilikom čega su izrazili žaljenje radi vandalizacije smart klupe koja je postavljena na trgu dr. Franje Tuđmana i nefunkcioniranja bežičnog interneta, jer je trg bio mjesto na kojem su se osnovnoškolci tijekom ljetnih mjeseci imali običaj sastajati i družiti. Gradonačelnica je također bila neugodno iznenađena činjenicom da neki naši sugrađani uništavaju ono što bi trebalo koristiti svim članovima naše zajednice, što je i nagnalo Grad da postavi video nadzor kako bi spriječili moguće ponavljanje takvih djela. Mali vijećnici su spomenuli i prozore na nekim od učionica koji se ne mogu dovoljno dobro zatvoriti na što im je ravnateljica osnovne škole odgovorila da je škola ušla u ciklus energetske obnove te da će kroz nekoliko mjeseci započeti radovi na zgradi škole prilikom kojih će se uz vršenje radova na izolaciji fasade u potpunosti zamijeniti i prozori na učionicama. Podsjetili su gradonačelnicu Blažević i na pitanje šetališta za pse i bmx park što je bilo predloženo na prošloj sjednici na što im je odgovoreno da je  to u procesu planiranja, dvije potencijalne lokacije za to su pronađene te slijedi proces projektiranja i sve druge pripremne radnje kako bi se to provelo u djelo. Gradonačelnica je zamolila malo vijeće za suradnju na tome, da ponude svoju viziju izgleda tih sadržaja i da se aktivno prijedlozima i primjerima uključe u taj projekt, jer je svaki njihov prijedlog dobrodošao.

Ovo je samo dio tema o kojima se raspravljalo tijekom sjednice na kojoj su učenici pokazali razinu interesa i zrelosti primjerenu funkciji koju obnašaju. Velika voditeljica vijeća Alfreda Petani Grafina je naglasila da je u provedbi dogovor s Dječjim gradskim vijećem Grada Pleternice s ciljem realizacije susreta dvaju vijeća te da Dječje vijeće Pakraca ima potporu iz gradske uprave preko nje osobno, školskog pedagoga Željke Maic i referenta za poslove gradskog vijeća Tatjane Luksetić.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić