Prepuni dojmova, umorni, ali zadovoljni vratili su ovogodišnji maturanti pakračke gimnazije iz posjeta europarlamentu u Strasbuorgu gdje su boravili kao nagrada za sudjelovanje na video-natječaju Euroscola  2017 koji provodi Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj na kojem su u konkurenciji 50-tak hrvatskih srednjih škola osvojili 3. mjesto. U nizu novih iskustava najvažnije im je saznanje, kažu sami maturanti, da je Europa nevjerojatno raznolika što je po oblačenju, ponašanju i mnogo čemu još bilo vidljivo u njihovom radnom danu u parlamentu. Ni u čemu, kažu maturanti, nisu zaostajali za drugima. Čak što više u mnogo čemu su i prednjačili.

U četverodnevnom putovanju čija osnovne troškove sa 7000 eura pokrio Europski parlament najvažniji im je dan bio 16. veljača koji su najveći dio proveli u parlamentu u društvu sličnih izaslanstava vršnjaka iz preostalih 27 članica EU ili oko 700 sudionika.

Nakon pripremnih radnji u 10 sati su u glavnoj vijećnici Europskog parlamenta počeli s plenarnom sjednicom na kojoj se predstavilo svako izaslanstvo. Naše su predstavljali pozdravom Mihovil Šimić, te uvodnim govorom Barbara Krejči koji u prijevodu objavljujemo na kraju teksta, a može se video pogledati na internetu   http://bit.ly/2E1J7lh . Iako je bio nešto duži od protokolom predviđenog,  kažu maturanti, bio je  jedan do najboljih koji  su toga dana čuli u vijećnici.

Nakon toga su se podijelili sa svim ostalim učesnicima u šest tematskih radionica, a Barbara je predsjedavala radionicom s predstavnicima svih zemalja koja se bavila temom kakva će biti budućnost Europe.

Nakon zaključaka po radionicama vratili su se na plenarnu sjednicu gdje su oni prezentirani, a na njihova pitanje je odgovarao potpredsjednik parlamenta EU. Nažalost naša Melita Klaić nije došla na red da postavi svoje pripremljeno pitanje: zašto proizvodi proizvedeni u drugim zemljama EU  koji se u Hrvatskoj nisu iste kvalitete kao u zapadnim i sjevernim zemljama EU.

U poslijepodnevnom programu svi sudionici su odgovarali na test od 15 pitanja o Europskoj uniji i kulturi članica s ponuđenim odgovorima pri čemu je svatko od pitanja i odgovora bilo napisano na jednom od 15 službenih jezika EU tako da su morali tražiti prevoditelja iz pripadajuće zemlje, a upravo ta komunikacija s mladim ljudima iz različitih zemalja je bila osnovna zamisao organizatora njihovog boravka.

Ponovo je kao i cijelog dana, kažu njene razredne kolege i profesorice Vesna Ančić i Zvjezdanom Šteković koje su im bile pratilje, briljirala Barbara koja se plasirala na završni kviz od 16 sudionika koji su raspoređeni u 4 mješovite ekipe. Barbarina je osvojila drugo mjesto s bodom manje od pobjednika te je dobila za uspomenu duksericu i šiltericu s amblemima EU.

Večer ranije su razgledali Starsbourg, u dolasku se zadržavali u  Ulmu gdje su razgledali poznatu katedralu, a u povratku su u Muenchenu posjetili pivnicu.

Dio ostvarenih kontakata s mladim ljudima iz cijele Europe u europarlamentu već je nastavljen na društvenim mrežama. No ostala su i vrijedna druga iskustva, mnoštvo toga je novog doživljeno pa će im ovaj posjet Europskom parlamentu ostati nezaboravan za cijeli život. Vrijedilo se je u prosincu potruditi prilikom izrade video-filma  u trajanju od 90 sekundi, pa se neizmjerno zahvalni profesorici Ančić koja je sve to inicirala. Mlađim kolegama poručuju da dogodine slijede njihov put.

BARBARA KREJČI: Hrvatska puna života

Mi dolazimo iz Hrvatske, zemlje tisuću otoka, zlatnih slavonskih polja, čudesnih nacionalnih parkova i dugotrajne tradicije koja seže do sedmog stoljeća. Vjerojatno ste čuli za Hrvatsku kao jedno od najposjećenijih turističkih odredišta, kako ljeti, zahvaljujući znamenitostima jadranskih obalnih gradova na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine koje oduzimaju dah, uključujući stari dio grada Dubrovnika kao najbolje poznatu od njih, tako i tijekom zimskih mjeseci za koje je dovoljno reći da je naš glavni grad, Zagreb, proglašen najboljim adventskim odredištem u Europi triput zaredom, pa se čini da je naš trenutni međunarodni slogan „Hrvatska, puna života“ opravdan. Naša naširoko prepoznata gostoljubivost kao i svjetski visoko rangirani uspjesi u sportu, znanosti i tehnologiji glavni su razlozi za opis Hrvatske kao „male zemlje s velikim ljudima“. Isto tako, ne treba zaboraviti da je kravata, ključni dio odjevne kombinacije svakog europarlamentarca, izvorno dizajnirana u Hrvatskoj. Nadalje, grad u kojem živimo i pohađamo srednju školu zove se Pakrac i smješten je u kontinentalnom dijelu Hrvatske, 120 km od Zagreba. Mi smo polikulturalna zajednica već stoljećima, ali ta je multietničnost, nažalost, bila naglašena i tijekom teških vremena Domovinskog rata kroz koji je Pakrac prolazio od 1991. do 1995. Međutim, ranija povijest našeg rodnog grada, s prvim spomenom u 13. stoljeću, obilježena je zanimljivom činjenicom – upravo se u Pakracu nalazila najstarija kovnica novca u Hrvatskoj i izrađivao se prvi hrvatski novac. Naposljetku, srednja je škola u koju idemo Srednja škola Pakrac koja ima otprilike 500 učenika koji pohađaju ili gimnaziju ili strukovne škole i mi smo, kao ovogodišnji maturanti, počašćeni i zahvalni Euroscoli što nam je omogućila da sudjelujemo u ovom izvanrednom projektu, da se i naš glas čuje te da ujedinimo vlastite prijedloge s idejama ovih mladih obrazovanih ljudi da bismo zadovoljili definiciju unije, poručila je na engleskom jeziku  vršnjacima ispred pakračkih maturanata Barbara Krejči na otvaranju plenarne sjednice u euro-parlamentu.