„Nakon nekoliko poziva veterinarskoj stanici Pakrac da leš uginule lisice stoji na travi uz cestu ona i nakon četiri dana nije uklonjena. Ne treba ni reći da djeca redovito prolaze pored nje kada idu iz škole i u školu (slike su u prilogu!).“

Tako glasi mail poruka koju smo primili jučer poslijepodne na naš mail. Ovakva suradnja s čitateljima je poželjna. Dijelom stoga i postojimo. No treba ispuniti određene uvjete.

Naš čitatelj/sugrađanin ju je poslao s izmišljenim identitetom. Nije nam ostavio nikakav dodatnu mogućnost kontakta radi provjere identiteta, ali dopune informacije. Primjerice u ovom dopisu nedostaje odgovor na ključno pitanje – gdje?

Veselimo se svakoj vašoj ovakvoj intervenciji, ali nam morate s punim povjerenjem ostaviti mogućnost dodatnog kontakta, a mi ćemo vaš identitet nakon provjere informacija, želite li vi tako,  zadržati za sebe što nam zakon omogućuje, a pravila struke nalažu.

Komunalni redar prva stepenica

Što se tiče konkretnog problema, građani nemaju potrebe, niti mogućnosti sami takve slučajeve prijavljivati Veterinarskoj stanici Pakrac jer je riječ o privatnom trgovačkom društvu, dakle tržišnoj pravnoj osobi koja svoje usluge naplaćuje. Stoga im nalog za izlazak na teren o trošku gradskog proračuna daje isključivo komunalni red pa svaku potrebu za takvom intervencijom na javnoj površini treba najprije prijaviti komunalnom redaru (mob. 099 7032 148). No, kako nam je rekao komunalni redar Tomislav Lukestić oni uklanjaju, odnosno daju nalog, samo za pse i mačke, dok za lešine divljači i zvijeri nisu nadležni. No niti lovci ne prihvaćaju nadležnost za takve lešine na javnim površina. Josip Delorenci, predsjednik Lovačkog društva „Fazan“ Pakrac kaže da je njihova nadležnost u lovištima, a naselje nije lovište te skidaju odgovornost.

Tumačenje smo potražili kod veterinarskog inspektora Damira Romića koji daje za pravo lovcima tumačeći da je lešina na javnim površinama problem jedinice lokalne samouprave kojoj površina pripada.

U Komunalnom redu Grada Pakraca iz listopada 2016. godine, mada ima 44 stranice i 122 točke, nismo našli točno definiran ovaj problem što i ne treba čuditi jer život gotovo svakodnevno stvara situacije koje se ne mogu uvijek unaprijed predvidjeti takvim odlukama.