banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Po 25. put Pakrački list pokreće izbor sportaša godine Grada Pakraca za prethodnu godinu. Kao i posljednje tri  godine partner nam je Sportska zajednica Grada Pakraca koja će osigurati nagradu od tisuću kuna, a List prigodno sportsko priznanje.

Za razliku od prethodnih godina, a na inicijativu lanjskog povjerenstva (Denis Relota, Sadmir Delihodžić ,Tomislav Lukestić, Marijan Prohaska i Dinko Kliček) ovogodišnji izbor bitno će se razlikovati od dosadašnjeg. Ocjena je da smo ga proširili i demokratizirali.  Osim  najboljeg sportaša, proglasit ćemo i najboljeg mladog sportaša (rođenog poslije 1. siječnja 2000. godine) te sportskog djelatnika volontera. Novina je i sam izbor. Više ga neće birati povjerenstvo nego svi klubovi članovi  Sportske zajednice Grada Pakraca.

Način kandidiranja ostaje isti: svaki klub član Sportske zajednice Pakraca do 10. veljače može poslati elektronskim putem, klasičnom poštom ili osobno u uredništvo Lista ili Sportsku zajednicu svog ili tuđeg sportaša (stanovnik Pakraca ili registrirani igrač nekog od pakračkih sportskih klubova) te kratko obrazloženje rezultata i druge  sportske aktivnosti i iskazane kvalitete u 2017. godini za sve tri kategorije (sportaš, mladi sportaš, sportski djelatnik). Od pristiglih kandidatura napravit ćemo glasački listić i meilom poslati u svih 16 klubova da ga popune i vrate do 17. veljače na način da onom kandidatu koga smatraju najboljim dodjele 5 bodova, drugom tri, a trećem bod. Tehnička komisija sastavljena od novinara Lista i Denisa Relote, tajnika Sportske zajednice, će prebrojati glasova, a proglašenje  i uručivanje će biti obavljeno u ožujku u sklopu svečanosti u povodu Dana Grada.

Uslijed iskazanih novina,  postupak iziskuje veću suradnju  nego do sada sportskih klubova što ne bi smjeo biti problem jer tražena suradnja nije zahtjevna,  ne košta i udruge, s obzirom na proračunsko financiranje,  imaju obveze sudjelovati u aktivnostima Zajednice i Grada.

Pakrački sportaši su kao i uvijek u sportu, lani pobjeđivali i gubili pri čemu su ostvareni nekakvi zapaženi rezultati u kuglanju. streličarstvu, nogometu, ribolovu ..... Dio tih dobrih rezultata pripadalo je vrlo mladim sportašima koji su realno teško mogli doći u konkurenciju sa starijim kolegama koji najčešće  po desetak godina čekaju da dođu na red za to priznanje. Takvo priznanje u mladalačkoj dobi bi trebalo biti podstrek za dalji rad. I nagrađenom  i njegovim   vršnjacima.

Jednaka tako sve te pobjede ne bi bilo moguće da u klubovima besplatno marljivo ne rade brojni pojedinci koji organiziraju klub i osiguravaju financijska i tehnička sredstva za njegov rad. Stoga je lani Povjerenstvo smatralo potrebnim da se i među njima istakne najuspješniji.

Kandidata dakle ima. Na klubovima je da predlože najistaknutije. Pobijediti, kao što to obično u sportu biva, može samo jedan u konkurenciji. No već i sama  kandidatura je priznanje i potvrda da je nečiji rad i sportski pristup u okruženju prepoznat. Stoga ovaj poziv u klubovima  nemojte zanemariti.

U 2017. godini je  najbolji sportaš Pakraca bio Roberto Zanetti, tada golman Hajduka. Godinu prije toga  kuglaš Zvonko Gnezda, prije toga nogometaš Adriano Baškiera. Ranijih godina su to bili i rukometaši(ce), ribiči(kinje), streličari, biciklisti, motoristi…., dakle nikada nismo favorizirali niti jedan sport. Stoga su, naročito nakon promjene sustava, i ove godine šanse za sve podjednake.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić