banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Povodom 90. godišnjice djelovanja i organiziranog rada Planinarskog društva Psunj iz Pakrac, u subotu 27. siječnja u pakračkoj gradskoj vijećnici održana je svečana skupština Društva. Osim svečarskog, skupština je imala i svoj radni dio kroz koji su, pred stotinjak uzvanika, prezentirani prošlogodišnji rezultati, ali i izneseni planovi rada u tekućoj godini.

Izvještaj o radu u 2017. godini podnio je Zoran Milakovć, predsjednik PD Psunj, a u njemu je spomenuo redovite planinarske aktivnosti tijekom godine koje, između ostalog, podrazumijevaju česte radne akcije, sjednice IO, te posjete skupštinama drugih društava. Vrijedi izdvojiti organizaciju memorijalnog pohoda „Fokinom stazom 1991.“ uvijek posjećenu od strane popriličnog broja planinara, ali i običnih građana - zaljubljenika u hodanje, te vrijedan pokušaj uspona Visokogorske sekcije na Mont Blanc, koji su omele vremenske neprilike te ga tako odgodile za neki drugi put.

Izvještaje o radu po sekcijama podnijeli su u Krešimir Čehulić ispred Sekcije za gospodarstvo, te Borislav Černi u ime Sekcije za izlete i propagandu. Iz Černijevog je vidljivo da su planinari prošle godine organizirali dvadeset izleta, a osim onih standardnih s poznatim polazištem i odredištem, bilo je nekoliko onih "u nepoznato", specifičnih po tome što nitko od sudionika do samog jutarnjeg polaska nije znao kamo se ide.  Žarko Roček je o aktivnostima u društvu izvijestio ispred Sekcije za označavanje i markiranje, dok je ispred Visokogorske sekcije to učinio Stevo Nagy, kratko pojasnivši spomenute otegotne okolnosti u pokušaju uspona na Mont Blanc, ali i o ostalim aktivnostima visokogorana.

Na svečanom dijelu sjednice planinari PD Psunj podijelili su zahvalnice zaslužnima za nesebičnu pomoć u radu Društva, a svečanost je iskoristio i Vladimir Novak, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza, te uručio Brončane, Srebrne i Zlatne znakove zaslužnima. Najvrijedniji – Zlatni znak - sinoć su dobili Ludmila Černi i Žarko Roček.

Najviše priznanje u hrvatskom planinarstvu - Plaketu Hrvatskog planinarskog saveza - dobili su Frida Filipović i Borislav Černi. Posebno priznanje HPS-a za izuzetnu suradnju dodjeljeno je i Gradu Pakracu.

Ono što pakrački planinari najviše vole i što njihove skupštine čini drugačijim od drugih dogodilo se na kraju svečanog dijela. U režiji Borislava Černija i samo njegovim umijećem, osposobljeni su pronađeni arhivski video-materijali poznatog planinara, danas pokojnog Rudolfa Cišpera, i montirani u petnaestominutni crno-bijeli-kolor film "7. Slet planinara Slavonije" održan 1969. godine na Omanovcu. Tako su starije generacije prisutnih planinara na sinoćnjoj skupštini ponovo na trenutak vidjele Rudolfa Cišpera, Anđelku Crnković, Slavka Doležala, Josipa Hegediša, Venu Kosanovića, Peru Kordića, Josipa Oblijana, Zvonka Pavlenjaka, Branka Pruginića, Stevu Svečnjaka i brojne druge ugledne prethodnike u PD Psunj.

Vrijednu obljetnicu čestitali su i brojni gosti pristigli iz prijateljskih planinarskih društava, posebno je bila impresivna torta kolega s lipičke strane iz PD Lipa, a ispred gradskih struktura prisutne i slavljenike pozdravili su Marijan Širac, dogradonačelnik Pakraca te Denis Relota ispred Sportske zajednice Grada Pakraca.

Za glazbeni dio programa zaduženi su bili članovi Tamburaškog orkestra Pakrac, himnu je uz njihovu pratnju otpjevala Staša Kukić iz Lipika, dok je za opuštenije tonove nakon svečane sjednice odgovornost preuzeo Gašo – One man band!

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić